Koldioxidinfångning | 6 maj

Växjö Energi testar mobil koldioxidinfångning

Växjö Energi kommer under sommaren att testa en teknik för infångning av koldioxid via en mobil anläggning. – Vi har stor potential att nå minusutsläpp i Växjö, med tanke på att vi redan har en 100 procent fossilfri energiproduktion, säger Erik Tellgren, vd på Växjö Energi.

Växjö Energi testar mobil koldioxidinfångning
En mobil anläggning för koldioxidinfångning ska installeras vid Sandviksverket, Växjö Energi, under maj-juni. Foto: Jonas Ljungdahl

Projektet genomförs i samarbete med utrustningsleverantören Sumitomo SHI FW (SFW). En mobil anläggning för koldioxidavskiljning kommer att  installeras på Sandviksverket under maj–juni med planerad driftstart i slutet av juni.

Tekniken för att avskilja koldioxiden från rökgaserna kallas HPC, hot potassium carbonate, som är en tidigare väl beprövad industriell teknik i olika applikationer där koldioxid avskiljs. Fördelarna är bland annat låg energianvändning och hög kostnadseffektivitet.

– Vi ser fram emot att få värdefulla insikter för att så småningom kunna skräddarsy en permanent lösning för Sandviksverket, säger Erik Tellgren, vd på Växjö Energi.

Förhoppningen är att ha en permanent anläggning på plats 2028 och det finns potential att fånga in cirka 200 000 ton koldioxid årligen. Växjö Energi är ett av de första energibolagen i världen som satsar på koldioxidinfångning för att uppnå minusutsläpp.

Testanläggningen kommer att vara i gång fram till slutet av september. Efter det kommer data från testet att analyseras för att utvärdera hur väl lösningen fungerar med Sandviksverkets specifika förutsättningar.

Källa: Växjö Energi

Publicerad 6 maj 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.