Dricksvatten | 25 jan

Vattenverk i Umeå byggs ut

Umeå fortsätter att växa som stad och det kräver en ökad kapacitet i vattenverket. Därför bygger nu Vakin och NCC ut Forslunda vattenverk för 180 miljoner kronor.

Vattenverk i Umeå byggs ut
Forslunda vattenverk i Umeå ska byggas ut för att möta behovet när staden växer. Foto: Vakin

NCC:s uppdrag omfattar bland annat en utbyggnad av ett antal vattenbassänger för vattenrening och en omgärdande byggnad, mark- och VA-arbete för de nya ledningarna, samt ett antal betonggjutningar med höga krav på vattentäthet.

– Det är väldigt roligt att vi får förtroendet att utföra ytterligare ett vattenverksprojekt inom ett av NCC:s prioriterade segment. I den här typen av projekt kan vi bidra med en unik kompetens tack vare vår gedigna byggerfarenhet och vår specialistavdelning inom vattenrening; Vatten- och Miljöteknik, säger Richard Mattson, produktionschef, NCC Infrastructure.

Den senaste utbyggnaden av Umeås vattenverk skedde i början av 90-talet, och nu är det dags att ta nästa steg. Tack vara lösningar för varsam vattenanvändning i exempelvis snålspolande toaletter och kranar har Umeås vattenförbrukningen inte förändrats på lång tid trots hög befolkningstillväxt.

Förbrukningen per invånare har därmed minskat i samma omfattning som det tillkommande behovet för expansionen. Det är först under senare tid som tillfälliga toppar i förbrukning har närmat sig vattenverkets maximala kapacitet

– Utbyggnaden är ett viktigt steg i vårt bidrag i att möjliggöra Umeås framtida tillväxt mot 200 000 invånare. Som samhällsbyggare är vi givetvis mycket stolta över att vara med och bidra till en säker och hållbar dricksvattenförsörjning till Umeås invånare, säger Mikael Lundin VA-chef vid Vakin.

Arbetet inleds omgående och utbyggnaden förväntas vara färdig omkring mitten av 2025.

 

Källa: NCC, Vakin

Publicerad 25 januari 2023

På nytt jobb

Peder Bylund har anställts som vd för Sandbäckens rör i Sundsvall AB. Han kommer från Radiator vvs.
Lisa Greder har utsetts till marknadsansvarig hos Inventair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.
Dag Klevby har utsetts till vd för Intec projektstyrning. Han kommer från Afry.
Mattias Björn har anställts som handläggande konsult/uppdragsledare på Bengt Dahlgren Stockholm geo AB, med placering i Gävle. Han kommer från Energy Machines.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.