Återuppbyggnad | 19 feb

Vattenvärlden ska byggas upp igen efter storbranden

Lisebergs nya vattenvärld Oceana, som förstörts i en brand under förra veckan, ska byggas upp igen. Det beslutade nöjesparkens styrelse under fredagen.

Vattenvärlden ska byggas upp igen efter storbranden
Lisebergs nya vattenvärld skulle öppna till sommaren innan den förstördes i en storbrand. Foto: Liseberg/Quarry Fold Studio

– Branden blev förödande, men den ska inte stoppa utvecklingen av destinationen Liseberg. Liseberg är en viktig del av Göteborgs identitet och Lisebergs jubileumsprojekt är en viktig byggsten i den västsvenska besöksnäringens återhämtning. Därför har styrelsen enhällig fattat beslut om att ge Lisebergs ledning i uppdrag att utreda och starta upp planeringen av hur en återuppbyggnad kan ske, säger Kurt Eliasson (S), styrelseordförande.

Oceana skulle bli en av norra Europas största vattenparker med en badyta på närmare 6 000 kvadratmeter inomhus och 4 000 kvadratmeter utomhus, 14 vattenattraktioner och beräknades ta emot uppemot en halv miljon besökare om året.

– Den senaste veckan har Lisebergs krisledning haft fullt fokus på krisens akutskede. Nu rör vi oss långsamt framåt, och vi vill som enig styrelse ändå tidigt vara tydliga med våra intentioner, fortsätter Kurt Eliasson.

En person som arbetade i projektet omkom i branden som ödelade en stor del av byggnaden.

– Vi har känt ett fantastiskt stöd från alla inblandade. Den kärlek göteborgarna och hela Sverige visat projektet och Liseberg i den här svåra stunden har varit ovärderlig, säger Kurt Eliasson.

Källa: Liseberg

Publicerad 19 februari 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.