vattenskador | 27 mar

Vattenskadorna i fritidshus har ökat rejält

Vattenskadorna i svenska fritidshus har ökat rejält det senaste året. Enligt Svensk Försäkring anmäldes närmare 5 800 vattenskador under 2021, vilket är en ökning med hela 45 procent mot året innan.

Vattenskadorna i fritidshus har ökat rejält
Antalet vattenskador i svenska fritidshus har ökat rejält det senaste året enligt Folksam. Foto: Shutterstock

December månad var extra kall i Sverige och Folksam kunde då se en kraftig ökning av antalet frysskador med hela 25 procent. Inför påsk är det dags för många att öppna upp sina igenbommade fritidshus som i många fall stått utan uppvärmning som en konsekvens av höga elpriser och räntenivåer. Folksam ser därför en ökad risk för allt fler vattenskador på fritidshus under våren.

– Risken finns att fler stängt av värmen helt, vilket kan orsaka vattenskador när huset värms upp igen. Ett tips är övervaka uppvärmningen av fritidshuset efter en längre period utan tillsyn, det är också viktigt att vara uppmärksam när till exempel vattnet sätts på igen och vara observant på om det läcker någonstans, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Enligt tidigare kartläggning från Svensk Försäkring så ligger koldioxidutsläppsnivån för hantering av en typisk vattenskada i fritidshus i genomsnitt på cirka 300 kg CO₂. Enligt kartläggningen motsvarar 2021 års vattenskador i fritidshus därför koldioxidutsläpp på cirka 1 740 ton, jämfört med cirka 1 200 ton året innan. Utsläpp och skador som Folksam anser i många fall kan undvikas.

– Alla byggskador som kan undvikas är en seger både för kunden och miljön. Varje år tar vi emot anmälningar på skador som man enkelt kunde undvikit. Tidigare undersökning visar att tre av tio inte gjort något för att minska risken för frysskador när man stänger igen fritidshuset på hösten, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Källa: Folksam

Publicerad 27 mars 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.