Pilottest | 19 mar

Vätgasgenerator löser strömmen på bygget

Under två veckor har Skanska i Göteborgs hamn som första entreprenör i Sverige testat Hitachis vätgasgenerator HyFlex som genererat el till en laddstation på arbetsplatsen som i sin tur använts för att ladda en eldriven grävmaskin.

Vätgasgenerator löser strömmen på bygget
En skalbar vätgasgenerator som omvandlar grön vätgas till grön el används i terminalprojektet Arendal 2. Med hjälp av generatorn kan en elgrävmaskin utföra arbeten i området – utan stöd av det fasta elnätet. Foto: Göteborgs hamn

Hitachi Energys HyFlex är designad för att fungera som ett fossilfritt till alternativ till dieselgeneratorer. Den innehåller bränslecellsmoduler, kraftelektronik, kylning, hjälpsystem och ett intelligent styrsystem.

– Det här är ett fantastiskt exempel på vikten och styrkan av samarbete när branschledande aktörer går samman för att påskynda energiomställningen. HyFlex-installationen på Skanskas byggarbetsplats i Göteborgs hamn visar framgångsrikt hur denna vätgasdrivna bränslecellsteknik kan fungera som ett fossilfritt rent och tillförlitligt alternativ till dieselgeneratorer, säger Tobias Hansson, vd på Hitachi Energy i Sverige.

Viktor Allgurén, innovationschef på Göteborgs Hamn AB:

– I en blandad och energiintensiv verksamhet som en hamn är finns väldigt många användningsområden. Det kan vara som bränsle för lastbilar, lok eller hanteringsutrustning i terminalerna, för framdrift av fartyg, eller för att stötta elnätet när ett fartyg är elanslutet vid kaj. Så användningen av vätgas passar perfekt in i hamnkontexten.

Pilottestet är ett samarbete med PowerCell Group, Skanska, Volvo, Göteborgs hamn, Linde Gas och Skagerak Energi.

Källa: Hitachi Energy/Göteborgs hamn

Publicerad 19 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.