TEKNIK | 9 dec 2022

Vätgascell i kraftvärmeverk sparar energi

En vätgascell i kraftvärmeverket minskar utsläppet av växthusgaser och sotpartiklar samtidigt som den även minskar mängden biobränsle som går åt för att driva värmeverket och på så sätt sparas energi och naturresurser. Detta testas nu av Eskilstuna Energi och Miljö, EEM.

Vätgascell i kraftvärmeverk sparar energi
Kraftvärmeverket i Eskilstuna ska testa en ny teknik med en vätgascell för att minska bränsleåtgång och utsläpp. Foto: Eskilstuna Energi och Miljö

Projektet drivs av EEM tillsammans med teknikleverantörerna Natureproof Sweden AB och Blue Thing Sweden AB.

– Tekniken kommer nu förhoppningsvis att testas för första gången i Europa och vi är förväntansfulla inför resultatet. En möjlig bonus för Eskilstunaborna kan bli att den vita röken från värmeverkets skorsten minskar eller kanske till och med helt försvinner, säger Harry Joki, styrelseordförande på Blue Thing Sweden.

Installationen av vätgascellen kommer att kunna ske tidigast under sommaren 2023 när det är lägre intensitet i kraftvärmeverket. På så sätt kan det nya systemet testas inför nästa höst och vinter.

– Vår vision för EEM är att vi ska vara ett föredöme och en inspirationskälla inom energi- och miljöområdet. Vi letar ständigt efter nya sätt att bli ännu mer hållbara i vår produktion. Därför är vi mycket glada att få möjlighet att utreda den här sortens teknik, säger Lotta Lejdberg, affärsområdeschef Energi på EEM.

Källa: Eskilstuna Energi och Miljö

Publicerad 9 december 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.