Renovering | 22 maj

Varsam renovering i Kvadraten

I kvarteret Kvadraten på Södermalm i Stockholm har mycket hänt sedan hyresgästerna flyttat ut ur de 66 lägenheterna förra sommaren. Den unika karaktären i det charmiga huset från 1930-talet har fått nytt liv samtidigt som energieffektivisering gjorts i form av FTX-ventilation, nytt tak och energiglas.

Varsam renovering i Kvadraten
Efter en varsam renovering och energieffektivisering börjar nu de första hyresgästerna flytta tillbaka till Kvadraten i Stockholm. Foto: Erika Norell/Einar Mattsson

Hela fasaden har totalrenoverats, det gamla putslagret har knackats ned och med ny puts i den färg som var när huset uppfördes. Taket är helt utbytt och nytt för att klara energikraven. På de renoverade fönstren har ett av lagren har bytts ut mot energiglas för att kunna klara klimat- och hållbarhetsmålen.

De helt utbytta fönstren har ersatts av repliker av de gamla, men med dagens energistandard. I vindslägenheterna har helt nya fönster satts in i samma stil som huset.

Persienner justerar innerklimatet tillsammans med FTX-ventilationen
För att under varma sommardagar kunna hålla lägenheterna lagom varma, finns nu persienner insatta överallt för att kunna undvika viss värme. Tillsammans med den nya ventilationen, FTX-teknik som inte bara ventilerar huset, utan också återanvänder värmen i ledningar och rör, blir inomhusklimatet för de boende skönt såväl sommar som vinter.

När förberedelserna för renoveringen av alla badrummen startade upptäcktes att träbjälklagret, en del av stommen alltså bärande delar av huset, hade försvagats av tidens gång och behövde förstärkas. Badrummens golv är därför helt utbytta och har nu nya avloppsrör och nya brunnar enligt dagens krav på bygg- och vatteninstallationer. Badrummen är också förberedda för tvättmaskin för de hyresgäster som önskar det.

I mitten av maj började de första hyresgästerna flytta tillbaka till sina lägenheter.

Källa: Einar Mattsson

Publicerad 22 maj 2023

På nytt jobb

André Andersson har anställts som serviceingenjör på Lindinvent AB, Lund. Han kommer från NCC Sverige.
Håkan Askemar har anställts som säljande regionsutvecklare hos Bevent Rasch AB med placering i Stockholm. Han kommer från Ekovent.
Christian Persson har anställts som servicetekniker på Samsung AirCon i Stockholm.
André Stridh har utnämnts till vd för Umia i Ystad.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.