Rättsligt. | 12 dec 2023

Varnar för piratkopior av solpanelsinfästningar

Patent- och marknadsdomstolen har nyligen förbjudit en aktör att sälja solpanelsinfästningar som gör intrång i Weland ståls immateriella rättigheter. Fästena är piratkopierade.

Varnar för piratkopior av solpanelsinfästningar
Weland stål har vunnit en tvist i patent- och marknadsdomstolen, där en aktör som säljer piratkopior av Welands infästningar till solpaneler åläggs försäljningsförbud och vite på 500 000 kronor. Foto: Welands

Tvisten rör Weland Stål AB och Solifokus Sverige AB, som nu döms för att sälja piratkopierade infästningar till solpaneler. Domstolen har utdömt ett vitesbelopp på 500 000 kronor och försäljningsförbud.

Lars Karlsson på Weland Stål AB har uttryckt sin tillfredställelse över domstolens beslut. Han framhålleer att beslutet gör att Weland Stål AB kan skydda sina produkter mot att kopieras. Det sänder också en stark signal till marknaden att imitering eller kopiering av skyddade produkter, utan tillstånd, är oacceptabelt och kommer leda till rättsliga konsekvenser.

Den inpräntade logotypen säkerställer att det är en originalprodukt. Bild: Weland Stål
Fakta

Så kontrollerar du om du har en originalprodukt från Weland Stål

Weland Ståls originalprodukter, i detta fall, skenor och läktfästen kännetecknas av att de har Welands logotype inpräglad i materialet. Det har däremot inte piratkopiorna. Originalprodukterna har alltid en Weland-logotype inpräglad.

Weland Stål AB:s beräkningar och garantier baseras på att materialet i en produkt håller rätt kvalitet och gäller inte för piratkopior.

Det går, i ett enskilt fall, att se om det är en piratkopia eller ett original.

Källa: Weland Stål

Publicerad 12 december 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.