Rättsligt. | 12 dec 2023

Varnar för piratkopior av solpanelsinfästningar

Patent- och marknadsdomstolen har nyligen förbjudit en aktör att sälja solpanelsinfästningar som gör intrång i Weland ståls immateriella rättigheter. Fästena är piratkopierade.

Varnar för piratkopior av solpanelsinfästningar
Weland stål har vunnit en tvist i patent- och marknadsdomstolen, där en aktör som säljer piratkopior av Welands infästningar till solpaneler åläggs försäljningsförbud och vite på 500 000 kronor. Foto: Welands

Tvisten rör Weland Stål AB och Solifokus Sverige AB, som nu döms för att sälja piratkopierade infästningar till solpaneler. Domstolen har utdömt ett vitesbelopp på 500 000 kronor och försäljningsförbud.

Lars Karlsson på Weland Stål AB har uttryckt sin tillfredställelse över domstolens beslut. Han framhålleer att beslutet gör att Weland Stål AB kan skydda sina produkter mot att kopieras. Det sänder också en stark signal till marknaden att imitering eller kopiering av skyddade produkter, utan tillstånd, är oacceptabelt och kommer leda till rättsliga konsekvenser.

Den inpräntade logotypen säkerställer att det är en originalprodukt. Bild: Weland Stål
Fakta

Så kontrollerar du om du har en originalprodukt från Weland Stål

Weland Ståls originalprodukter, i detta fall, skenor och läktfästen kännetecknas av att de har Welands logotype inpräglad i materialet. Det har däremot inte piratkopiorna. Originalprodukterna har alltid en Weland-logotype inpräglad.

Weland Stål AB:s beräkningar och garantier baseras på att materialet i en produkt håller rätt kvalitet och gäller inte för piratkopior.

Det går, i ett enskilt fall, att se om det är en piratkopia eller ett original.

Källa: Weland Stål

Publicerad 12 december 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.