Pannkaksfabrik | 27 jan 2023

Värmeväxlare tar hand om fett från pannkakor

När Lantmännens pannkaksfabrik i Tjärby utanför Laholm nu återbyggs efter branden i oktober förra året är det Enjay som levererar värmeväxlarna Lepido – utformade speciellt för smutsig frånluft.

Värmeväxlare tar hand om fett från pannkakor
Kanske inte så mycket fett i dessa pannkakor. På fabriken utanför Laholm ska Lepido återvinna den varma och feta frånluften från produktionen. Foto: Istockphoto

Lantmännens pannkaksfabrik är Nordens största anläggning. Varje dag gräddas 600 000 pannkakor i tre olika produktionslinjer med en total luftomsättning på 30 kubikmeter i sekunden. Energin i den varma och feta frånluften ska återvinnas med hjälp av Lepido, en svenskutvecklad vätskekopplad värmeväxlare speciellt utformad för nedsmutsad frånluft.

Mattias Edelborg, teknisk chef på Enjay. Foto: Enjay

I Energi & Miljö 10/2022 skrev vi om långtidstestet av värmeväxlaren på Burger King Bulltofta i Malmö. Efter testet på 22 månader menar Enjay att man nu har bevis för att man kan erbjuda stabil och effektiv energiåtervinning i smutsig frånluft.

Värmeväxlaren används i dag främst på restauranger och storkök och finns i drift på åtta olika marknader i Europa. Leveransen till pannkaksfabriken blir det första storskaliga industriprojektet för Enjay, motsvarande cirka 30 restaurangprojekt.

– Det som skiljer detta projekt från våra övriga är egentligen omfattningen. Vår teknik klarar att återvinna energi ur smutsig frånluft oavsett om det är fukt, sot, smutspartiklar eller fett som är problemet, säger Mattias Edelborg, teknisk chef på Enjay.

Systemet, som tas i drift under våren 2023, beräknas återvinna cirka 1 500 000 kWh per år, vilket motsvarar 99,7 procent av värmebehovet i produktionsanläggningen.

Fakta

Värmeväxlaren Lepido

Lepido kan beskrivas som en extra kraftfull värmeväxlare, speciellt framtagen för att återvinna värmeenergi ur smutsig frånluft från exempelvis restauranger, tvätterier eller andra processer som alstrar värme – men också partiklar och smuts där det är omöjligt eller oekonomiskt att använda traditionell utrustning. Källa: Enjay

Publicerad 27 januari 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.