Värme | 12 aug 2022

Värmepumpstillverkare bygger ut

Trycket efter värmepumpar är stort samtidigt som komponentbrist drabbat branschen. Det gör att kunderna kan få vänta upp till ett halvår på en ny värmepump. Thermia bygger ut i Arvika för att göra vad man kan för möta efterfrågan.

Värmepumpstillverkare bygger ut
Thermia bygger ut sin produktionsanläggning i Arvika för att klara av den ökande efterfrågan på värmepumpar. Foto: Thermia

– Det här är en bransch som ökar väldigt mycket – framför allt i Europa. Det gör att alla tillverkare slåss om likvärdiga komponenter och då när takten ska ökas upp väldigt fort så lider alla av det på ett eller annat sätt, säger Lars Gyllander som är försäljningsdirektör på Thermia till Värmlands Folkblad.

Efterfrågeökningen beror enligt Gyllander dels på de ökade elpriserna samt att många vill göra sig oberoende av gas som värmekälla och dels att det i Sverige är många som just nu behöver byta ut sina gamla värmepannor.

– Sverige är en mogen värmepumpsmarknad, det är en av de absolut största och första som gick till värmepumpar. Därför står landet först i kön för den här utbytesmarknaden där man kanske har en bergvärmepump som är tjugo till tjugofem år och det har blivit dags att byta den, säger Lars Gyllander till Värmlands Folkblad.

Närmare hälften av alla värmepumpar som säljs i Sverige i dag är ett utbyte. Men med tanke på de skenande elpriserna, och flera rapporter om att det spås ännu dyrare priser kommande vinter är det många som nu tittar på att skaffa sig en värmepump.

– Många som kanske inte hade tänkt att köpa en värmepump nu är väldigt entusiastiska för att byta värmekälla, uppger Gyllander.

Thermia gör vad man kan för att stärka upp produktionen. Två stora byggprojekt har inletts vid fabriken i Arvika, dels en kontorsbyggnad på 1 000 kvadratmeter samt en utbyggnad av produktionsytan på 3 500 kvadratmeter. Även personalstyrkan kommer att utökas, men exakt hur många framgår inte i dagsläget.

– Vi är i helt rätt bransch, det här är en bransch som kommer att ha en fantastisk tillväxt många år framåt, säger Lars Gyllander till VF.

Källa: Värmlands folkblad

Publicerad 12 augusti 2022

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.