Energisamarbete | 22 apr

Värmepumpsfabrik ska avlasta elnätet

Varberg Energi och värmepumpsproduventen Qvantum har en tid drivit ett framgångsrikt samarbetsprojekt. Genom samarbetet kan Qvantum som värmepumpsproducent nu ta ansvar för att hjälpa elnätet genom att även koppla upp värmepumpar mot Svenska kraftnäts marknad för stödtjänster.

Värmepumpsfabrik ska avlasta elnätet
Qvantums värmepumpsfabrik ska avlasta elnätet i samarbete med Varberg Energi. Foto: Qvantum

Samarbetet omfattar i nästa steg att värmepumparna som produceras vid fabriken också kan bli uppkopplade till samma tjänst – en funktion som Qvantum marknadsför under varumärket flexready.

Qvantum börjar med att koppla upp sin fabrik i Åstorp. Anläggningen har idag laddstolpar för elbilar, solceller, värmepumpar, termiska batterier och inom kort även elektriska batterier. Fabriken blir uppkopplad genom att Qvantums egenutvecklade plattform iQflex integreras med Varberg Energis plattform Nätflex och på så vis kan flexibilitet hos energiresurser i fabriken hjälpa till att stabilisera elnätet.

Maria Malm Skarin, försäljningschef Sverige och ansvarig för flexibilitetstjänster på Qvantum. Foto: Qvantum

– Varberg Energi är ett framåtlutat och innovativt energibolag som har visionen, drivkraften och förmågan att verkligen genomföra förändringar i energimarknaden, säger Maria Malm Skarin, Försäljningschef Sverige och ansvarig för flexibilitetstjänster på Qvantum.

Varberg Energi går i täten och är bland de första i världen att erbjuda värmepumpar för delaktighet i framtidens energisystem. Med flexibla användare kan elnätet användas smartare. Det innebär plats för mer förnybar energiproduktion och mer konsumtion, utan att det nödvändigtvis behöver driva stora investeringar i elnätet.

Patrik Björklund, försäljningschef, Varberg Energi. Foto: Qvantum

– I framtidens energimarknad blir flexibilitet viktigare än mängden energi som används, säger Patrik Björklund, försäljningschef på Varberg Energi.

Källa: Qvantum

Publicerad 22 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.