VÄRMEPUMPAR | 27 sep 2016

Värmepumpar i malmös fjärrvärme

GEA och Francks Kylindustri får tillsammans leverera värmepumpslösningen för E.ON:s planerade fjärrvärmeanläggning i Malmö, där värme tas från renat avloppsvatten och lämnas till fjärrvärmenätet. GEA levererar 4 värmepumpar baserade på naturligt köldmedium och Franks Kylteknik står som huvudentreprenör för installationen.

Anläggningen består av fyra värmepumpar med totalt 40 MW värmeproduktion. Anläggningen kommer att tas i drift hösten 2017. Totalt kommer den nya anläggningen att producera runt 200 000 MWh.

Mikael Syrén, VD på Francks Kylindustri i Helsingborg, betonar samarbetet med GEA:

– Francks Kylindustri har sedan många år ett väl etablerat samarbete med GEA Refrigeration och är väl förtrogen med deras produktportfölj , teknisk kunnande och eftermarknad så för oss var det ett naturligt val av samarbetspartner för detta spännande projekt med E.ON, säger Mikael Syren.

– För oss är det här ett genombrott på fjärrvärmemarknaden. Sedan länge har GEA utvecklat stora värmepumpar baserat på naturliga köldmedier för vi tror långsiktigt mer på miljövänliga lösningar. Det passar också väl med E:ONs strategi att producera värme på ett miljömässigt hållbart sätt. Vi ser mycket fram emot att genomföra det här utmanande projektet med Francks Kylindustri och E.ON, säger Robert Endert, Head of Distribution, Storage & Climate Control på GEA.

– Värmepumpsanläggningen passar väl in i E.ON:s strategi att skapa hållbara energilösningar och ställa om till förnybar produktion. Vi ser fram emot ett fint samarbete med Francks Kylindustri and GEA, säger Anders Svensson, produktionschef på E.ON.

 

Publicerad 27 september 2016

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.