Hållbarhet | 22 jan

Världsunika ventilationskanaler i Lundabygge

Vectura utvecklar en fastighet i Lund, designad för att vara en symbol för innovation och hållbarhet. Och vad passar väl då bättre än världens första ventilationskanaler tillverkade av fossilfritt stål?

Världsunika ventilationskanaler i Lundabygge
Vectura projekt i Lund blir först i välrden med ventilationskanaler av fossilfritt stål. Foto: Lindab

Fastigheten på 24 000 kvadratmeter kommer att inrymma kontors- och forskningslokaler. Med målet att certifieras enligt LEED Gold kommer byggnaden att uppfylla strikta miljökrav och bidra till en mer hållbar framtid.

Fastighetsbolaget Vectura utvecklar och driver projektet och entreprenaden görs av Skanska. En kilometer ventilationskanaler kommer användas i projektet – de första i världen tillverkade av fossilfritt stål och levererade av Lindab.

– Vi är mycket stolta över Lindabs bidrag till fastigheten i form av en kilometer ventilationskanaler i SSAB:s fossilfria stål. Det är ytterligare ett steg i rätt riktning för att minska både vår egen och våra kunders klimatpåverkan, säger Ola Ringdahl, vd och koncernchef för Lindab.

Lindab har som en av få leverantörer fått en testleverans, vilket gör det möjligt att leverera produkter flera år före den planerade ordinarie produktionen av fossilfritt stål som beräknas till 2026.

Installationen av de fossilfria ventilationskanalerna och övriga ventilationsprodukter i projektet görs av företaget K Vent.

Källa: Lindab

Publicerad 22 januari 2024

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.