Cirkularitet | 8 mar

Världsunik återvinning för PEX-rör

Världens första anläggning för att återvinna PEX-rör är igång. Det betyder nu att PEX-rören kommer kunna produceras baserat på 100 procent kemiskt återvunnet råmaterial från deras eget produktionsavfall.

Världsunik återvinning för PEX-rör
Färdigproducerat PEX-rör från återvunnet avfall. Foto: Uponor

Lösningen baseras på en ISCCPLUS-certifierad massbalanseringsmetod och är ett samarbete mellan Uponor, Wastewise, Neste och Borealis. Tillsammans har man lyckats att kemiskt återvinna avfall från PEX-rörtillverkning tillbaka till plastråvara.

– Vi är mycket glada över det här samarbetet eftersom det ger oss ett försprång i övergången till cirkulära material. Vi har precis firat de första 50 åren av våra PEX-rör, och vårt nya långsiktiga mål är att använda 100% av vårt PEX-avfall som råvara genom slutet kretslopp, säger Thomas Fuhr, teknikchef på Uponor.

Att få till en helt cirkulär lösning för PEX har varit en hög prioritet för Uponor. Det här samarbetsprojektet visar att kemisk återvinning kan sluta cirkeln för plastavfall, som generellt är svårt att återvinna. Nu kan Uponors PEX-avfallsrör omvandlas till fullt fungerande PEX-rör igen utan tumma på kvalitén i produkten som våra kunder förväntar sig.

 

Källa: Uponor

Publicerad 8 mars 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.