Energilager | 4 sep

Världens största värmeenergilager invigs

Mälarenergi har skapat ett gigantiskt underjordiskt värmelager i Västerås som ska invigas den 12 september av ingen mindre än H.M. Konungen. I det gigantiska bergrummet kan hela 13 GWh fjärrvärme lagras.

Världens största värmeenergilager invigs
Mälarenergis enorma energilager i ett bergrum i Västerås invigs den 12 september med kunglig närvaro. Foto: Pia Nordlander

Ett stort bergrum under Västerås har konverterats till en jättelik, underjordisk termos. Det är 300 000 kubikmeter stort  med en volym som motsvarar halva Avicii arena och kan lagra hela 13 GWh fjärrvärme.

– Det är tillräckligt för att värma hela Västerås i upp till två veckor beroende på utetemperatur, säger Magnus Eriksson, vice vd för Mälarenergi AB och affärsområdeschef för Värme. Det innebär också att Västerås får förutsättningar för fortsatt hög elproduktion även när det är iskall vinter.

Bergrummet byggdes ursprungligen för att vara beredskapslager för eldningsolja i början av 1970-talet, under kalla kriget, men avvecklades 1985 och har sedan dess stått outnyttjat.

Mälarenergis styrelse tog beslut om att konvertera bergrummet till ett värmelager under 2021. I maj 2023 var oljesaneringen klar. Därefter kunde rör och andra driftkomponenter installeras i de tre skepp som bergrummet består av. Ingångarna till de tre skeppen gjöts sedan igen, bergrummet vattenfylldes, kunde tas i drift i mitten av augusti.

– Ytterst handlar det om att skapa förutsättningar för en bättre värld, säger Magnus Eriksson. Klimatkrisen är världens största utmaning, men den måste lösas lokalt. Vårt bergrum är ett viktigt steg på vägen. Vi är väldigt hedrade över att kungen väljer att närvara när vi nu inviger den här viktiga satsningen.

Projektet har tilldelats 15 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket/Klimatklivet.

Källa: Mälarenergi

Publicerad 4 september 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.