PASSIVT | 24 feb 2021

Världens största passiva kontor

Världens största passiva kontor
Det 210 meter höga Winthrop Center i USA kommer att bli världens största passivhuscertifierade kontorsbyggnad.

Det 210 meter höga Winthrop Center – i Boston i delstaten Massachusetts i USA – kommer att bli världens största passivhuscertifierade kontorsbyggnad. Byggnaden ska stå klar 2022 och kommer då även bland annat att erbjuda 321 lyxiga bostäder. 

I Bostons finansdistrikt kommer snart Winthrop Center att se dagens ljus. Centret är designat av Handel Architects i samarbete med Massachusetts Institute of Technology (MIT). Leed- och Wellcertifieringar väntar runt hörnet, och kontorsbyggnaden förväntas även bli världens största passivhuscertifierade kontorsbyggnad.

Designen kommer därför att resultera i 65 procents minskning av energianvändningen jämfört med en genomsnittlig kontorsyta.

Med covid-19 i åtanke har man lagt stor vikt vid hälsosamma inomhusmiljöer, till exempel med funktioner som Merv 15-filtrering och lufttäta arbetsytor som minimerar fuktöverföring och föroreningar.

Även om byggnaden blir en blandning av bostads-, kontors-, kommersiella och offentliga utrymmen, är det byggnadens kontorskomplex som sägs vara något utöver det vanliga, nämligen Framtiden med stort F. 70 000 kvadratmeter är utformade för att uppfylla passivhusstandarden. Därmed sätter man nytt rekord för storleken på ett enda passivhusprojekt.

Kontoret och de offentliga utrymmena kommer att inriktas på Leed Platinum-certifieringar.

Organisationen Passive House i Massachusetts menar att en minskad energianvändning i byggnaden är möjlig beroende på överlägsen termisk och akustisk komfort. Designen kommer därför att resultera i 65 procents minskning av energianvändningen jämfört med en genomsnittlig kontorsyta i Boston. En anmärkningsvärd prestation, konstaterar Passive House.

För att uppfylla Leedstandarder kommer Winthrop Center att ha en exteriör som minimerar solvärme samtidigt som den maximerar tillgången av naturligt ljus. Ett slags yttergardin kommer att konstrueras med trippelglasade isolerade fönster med glaspaneler för ett genomsnittligt R-värde på 30. Bra strategier för vattenanvändning, återvinning, hållbar materialanvändning och inköp samt energieffektivt underhåll ska också införlivas.

Organisationen Passive House i Massachusetts menar att en minskad energianvändning i byggnaden är möjlig beroende på överlägsen termisk och akustisk komfort.

Kontoret och de offentliga utrymmena kommer att inriktas på Leed Platinum-certifieringar, medan byggnadens bostadsdel kommer att utformas enligt Leed Gold-standarder.

Byggnadens kontorsutrymmen kommer att rikta sig mot Well Gold-certifiering för en hälsosam inomhusmiljö genom förbättrad luft- och vattenkvalitet, fysisk aktivitet och förbättrad naturlig belysning. De flexibla kontoren är utformade för att främja samarbete och uppmuntra till samvaro.

Kärnan i projektet är annars The Connector, ett urbant ”vardagsrum” på bottenvåningen insvept i 50 meter höga glasväggar som öppnar sig mot Winthrop Square och Federal Street för att engagera också fotgängare. Samlingsutrymmet kommer att vara öppet för allmänheten under alla årstider från morgon till natt.

Byggnaden ska stå klar nästa år.

Text: Peter Olofsson • Illustrationer: Handel Architects

Fakta

Standarder

• Passivhusstandard – byggtekniker för energisnåla hus
• Mervfiltrering – ett filters Merv Rating är ett bra sätt att bedöma filtrets effektivitet
• Leedstandarder – står för Leadership in Energy and Environmental Design
• Wellstandard – ett prestationsbaserat system för att mäta, certifiera och övervaka funktioner

Publicerad 24 februari 2021

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.