Världens snålaste dusch?

Drygt åtta liter vatten ska räcka för en åtta minuters dusch, enligt ett koncept utvecklat av Lundastudenten Mehrdad Mahdjoubi. Han har utnyttjat ett nanofilter som använts för austronatduschar.

I en rymdkapsel är vattentillgången begränsad och därför har amerikanska rymdstyrelsen Nasa utvecklat ett effektivt filter som gör att duschvattnet renas och kan återanvändas. Det består av elektropositivt nanoaluminium som drar till sig alla typer av partiklar och bakterier. Det håller länge och ska kunna klara ett flöde av 100 000 liter vatten innan det behöver bytas. För ett antal år sedan blev filtret kommersiellt tillgängligt. Mehrdad Mahdjoubi, som går fjärde året på utbildningen i industridesign på Lunds tekniska högskola, fick höra talas om tekniken under en kurs och blev intresserad.

dsc_2144.jpgVattentillgången på hela vår planet är ju också begränsad och därför tyckte Mehrdad Mahdjoubi att en liknande dusch borde vara bra för en mer hållbar vardag här på marken. I Sverige har vi visserligen gott om vatten och det är också billigt. Här lönar det sig inte att installera duschen av ekonomiska skäl. Men i Danmark, där vattnet är dyrare, kan det löna sig bättre. – Med tiden blir vattnet dyrare även i Sverige, samtidigt som tekniken för duschen lär bli billigare och någon gång så möts väl kurvorna, resonerar han. Precis hur duschen fungerar vill han inte berätta, eftersom han kontaktats av företag som är intresserade att göra en produkt av idén. Han har blivit varnad för risken att någon kopierar konceptet utan att låta Mehrdad Mahdjoubi själv vara med på affären.

Mehrdad Mahdjoubis vattensnåla dusch, som visades på Tekniska Mässan. Foto: Ingar Lindholm Han räknar med att duschen sparar energi, men han har inte räknat på saken. Någon färdig dusch finns inte heller, däremot en prototyp som visades på Tekniska Mässan. – Jag är inte ingenjörsstudent, så det är därför jag inte har en färdig dusch framme. Men jag har i alla fall testat att tekniken fungerar. Nu hoppas jag på att inleda samarbete, berättar Mehrdad Mahdjoubi. Han har löst några av de viktiga problem som uppstår när man vill duscha extremt vattensnålt, och räknar med att ha ett viktigt försprång framför de som kan tänkas vilja kopiera idén. Av Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 10 2011 sid 10

Publicerad 19 oktober 2011

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.