Fossilfritt | 20 jun

Världens första ventilationskanal i fossilfritt stål

Under hösten kommer Lindab att kunna erbjuda ett begränsat antal ventilations- och byggprodukter tillverkat av fossilfritt stål från SSAB:s testanläggning Hybrit.

Världens första ventilationskanal i fossilfritt stål
Lindab blir först i världen med att kunna erbjuda ventilationskanaler av fossilfritt stål. Foto: Lindab

Hybrit är ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall. Hybrit har utvecklat en teknik för vätgasbaserad järn- och ståltillverkning med syfte att etablera en fossilfri värdekedja från gruva till färdig stålprodukt.

Den leverans som Lindab får ta del av kommer från en testanläggning och är den enda leverans som kommer att ske innan den ordinarie produktionen tas i drift år 2026 och tilldelas enbart ett fåtal företag.

– För oss är ett nära samarbete med stålleverantörerna av stor vikt av flera anledningar. Det har hjälpt oss att säkra leveranser till kunder under tider med brist på stål. Nu ger det oss möjlighet att få tillgång till fossilfritt stål. Det är mycket glädjande att Lindabs kunder får vara först med ventilationsprodukter i fossilfritt stål,  säger Ola Ringdahl, vd och koncernchef för Lindab.

Att vi nu är det första ventilationsbolaget i världen som kan erbjuda fossilfria produkter gör mig mycket stolt

Lindab kommer i samarbete med utvalda kunder erbjuda cirkulära ventilationskanaler med detaljer till kundernas projekt. Det blir de första ventilationskanalerna i världen som är tillverkade av fossilfritt stål. Lindab kommer dessutom att erbjuda utvalda tak- och fasadprodukter i fossilfritt stål, bland annat SolarRoof med solceller integrerade i taket.

– Stål har stor miljöpåverkan och att vara del av utvecklingen av fossilfritt stål är en av våra viktigaste hållbarhetsaktiviteter. Vi går in som volymgarant och gör därmed projekten möjliga att genomföra. Att vi nu är det första ventilationsbolaget i världen som kan erbjuda fossilfria produkter gör mig mycket stolt,  säger Matilda Isaksson, Group Sustainability Manager för Lindab.

Lindabs urval av produkter i fossilfritt stål kommer att finnas tillgängliga med start under hösten 2023.

Källa: Lindab

Publicerad 20 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.