Förnybar energi | 11 aug 2022

Världens energisystem kan bli helt förnybara senast 2050

15 internationella forskare har kommit fram till världens energisystem kan bli helt och hållet förnybara till år 2050 - eller till och med ännu tidigare.

Världens energisystem kan bli helt förnybara senast 2050
2050, eller till och med ännu tidigare, kan världens energisystem vara helt fossilfria slår 15 forskare fast i en ny studie. Foto: Pixabay

Forskarna har sammanfattat flera hundra studier som bevisat att ett energisystem med 100 procent förnybar energi kan nås på både global, regional och nationell nivå till år 2050. En framtid med förnybar energi ger inte bara en mer hållbar miljö utan även ekonomiska besparingar.

Professor Christian Breyer, professor vid Villmanstrand–Lahtis tekniska universitet i Finland. Foto: LUT-universitetet

– En ökande mängd forskning konstaterar att hela vårt energisystem kan baseras på förnybara källor, samtidigt som det långsiktigt blir billigare och uppfyller våra hållbarhetskrav, säger professor Christian Breyer, professor vid Villmanstrand–Lahtis tekniska universitet i Finland, en av de deltagande forskarna i studien, i ett pressmeddelande.

För att nå framgång med ett fossilfritt energisystem är nyckelfaktorerna sol- och vindenergi, energilagring, sektorintegrationer och elektrifiering av alla energi- och industrisektioner, kombinerat med metoder för att avlägsna koldioxid från atmosfären.

– Vår forskning har visat att vi har teknologin för att implementera en global energiförsörjning helt baserad på förnybar energi, uppger Dr Sven Teske, docent vid University of Technology Sydney (UTS).

Källa: LUT University

Publicerad 11 augusti 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.