Förnybar energi | 11 aug 2022

Världens energisystem kan bli helt förnybara senast 2050

15 internationella forskare har kommit fram till världens energisystem kan bli helt och hållet förnybara till år 2050 - eller till och med ännu tidigare.

Världens energisystem kan bli helt förnybara senast 2050
2050, eller till och med ännu tidigare, kan världens energisystem vara helt fossilfria slår 15 forskare fast i en ny studie. Foto: Pixabay

Forskarna har sammanfattat flera hundra studier som bevisat att ett energisystem med 100 procent förnybar energi kan nås på både global, regional och nationell nivå till år 2050. En framtid med förnybar energi ger inte bara en mer hållbar miljö utan även ekonomiska besparingar.

Professor Christian Breyer, professor vid Villmanstrand–Lahtis tekniska universitet i Finland. Foto: LUT-universitetet

– En ökande mängd forskning konstaterar att hela vårt energisystem kan baseras på förnybara källor, samtidigt som det långsiktigt blir billigare och uppfyller våra hållbarhetskrav, säger professor Christian Breyer, professor vid Villmanstrand–Lahtis tekniska universitet i Finland, en av de deltagande forskarna i studien, i ett pressmeddelande.

För att nå framgång med ett fossilfritt energisystem är nyckelfaktorerna sol- och vindenergi, energilagring, sektorintegrationer och elektrifiering av alla energi- och industrisektioner, kombinerat med metoder för att avlägsna koldioxid från atmosfären.

– Vår forskning har visat att vi har teknologin för att implementera en global energiförsörjning helt baserad på förnybar energi, uppger Dr Sven Teske, docent vid University of Technology Sydney (UTS).

Källa: LUT University

Publicerad 11 augusti 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.