Batteripark | 14 sep 2022

Varberg får stor batteripark

Soltech Energy Solutions har skrivit avtal med det kommunala energibolaget Varberg Energi om en stor batteripark i Varberg som kommer att bidra till att stabilisera elnätet och optimera effektuttaget. Den totala investeringen för batteriparken uppgår till uppemot 100 miljoner.

Varberg får stor batteripark
Ett av landets största batterilager kommer byggas i Varberg. Bild: Varberg energi

Det planerade batterilagret i Varberg kommer bli ett av de största i landet.

– Energilager i form av batterier blir ett viktigt komplement till elsystemet när alltmer förnybar elproduktion byggs i landet. Det här möjliggör att vi kan bygga ännu mer väderberoende kraft, såsom vind- och solenergi, som ofta är en utmaning för nätägarna eftersom de inte erbjuder stödtjänster som de planerbara produktionsanläggningarna normalt erbjuder. Med den här tekniken kan Varberg Energi vara en del av lösningen genom att erbjuda frekvensstabiliseringstjänster till Svenska kraftnät. En ökad mängd solenergi är som känt bra för miljön, men våra techlösningar bidrar också med stabilisering och frekvensreglering för att framtidens elnät ska kunna hantera ännu mer förnybar elproduktion, säger Rickard Lantz, affärsutvecklingschef på Soltech Energy Solutions.

För att kunna accelerera utbyggnaden av förnybara energislag som solenergi och vindkraft, som är intermittenta energislag, är smarta och storskaliga energilösningar för att stabilisera elnätet nödvändiga.
Därför kommer Varberg Energis batteripark att vara ansluten till frekvensmarknaden och sälja stödtjänster i syfte att stabilisera elnätet och optimera effektuttaget. Energilager som detta bidrar till att skapa balans mellan produktion och förbrukning som blir allt viktigare när mängden förnybar elproduktion växer i takt med att elbehovet i samhället ökar.

– Det känns väldigt roligt att investera i ett stort batterilager. Framtidens energisystem behöver den här typen av lösningar för att kunna ta emot en ökande andel förnybar el från väderberoende energiproduktion såsom vind och sol. Det här ligger helt i linje med vår positionering mot ett mer flexibelt nyttjande av elsystemet och vi ser fram emot att få batteriet på plats, säger Hans Ljungström, vice vd på Varberg Energi.

Källa: Varberg energi

Publicerad 14 september 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.