Nollvision | 5 sep

Varberg Energi lanserar nollvision

Varberg Energi presenterar idag en nollvision för bolagets balanshantering. En förutsättning för att lyckas är att agera mer aktivt i den fysiska handeln genom optimering. Varberg Energi nu tar steget till att bli medlemmar på elbörsen samt tecknar ett balansansvarsavtal med Svenska kraftnät.

Varberg Energi lanserar nollvision
Varberg Energi väljer nu att ta nästa steg i sin satsning på flexibilitet och lanserar en nollvision för bolagets balanshantering. Foto: Varbergs Energi

– Det är per definition mer eller mindre omöjligt att komma helt i balans, men vi vet av erfarenhet att högt ställda mål ger oss förutsättningar för att bli bäst på det vi gör. Vår målmedvetna satsning på flexibilitet de senaste åren har gett oss en unik möjlighet att nyttja vår flexibla portfölj till att skapa branschens lägsta obalanser, säger Jens Nordberg, energihandelschef på Varberg Energi.

– Antalet balansansvariga bolag gentemot Svenska kraftnät har haft en fallande trend under de senaste tio åren, men vi tror att den trenden är bruten och att vi är den första i raden av bolag som inser att man behöver ta ett större grepp om sitt eget balansansvar, fortsätter Jens Nordberg.

Bolaget har under våren och sommaren fyllt på med expertis inom just balansering och optimering genom att både rekrytera nyckelkompetens och teckna nya samarbetsavtal med leverantörer av systemstöd.

Vi vill vara nytänkande och en aktiv part i energiomställningen

Numera kan Varberg Energi luta sig mot en bred portfölj av flexibla energiresurser hos både producenter och konsumenter. Främst är det laddboxar, batterier, solceller och vindkraftsturbiner som utgör flexibilitetsresurserna i portföljen.

Bolagets ambition är att addera fler typer av flexibla resurser framöver där även exempelvis kraftvärmeverk, värmepumpar och kylanläggningar kan adderas för att avhjälpa obalanser som uppstår.

–  Vi vill vara nytänkande och en aktiv part i energiomställningen. Att utnyttja flexibla energiresurser för att hjälpa till att balansera elsystemet är en oerhört viktig parameter för att vi skall lyckas ställa om till ett hållbart energisystem utan fossila bränslen, säger Björn Sjöström, vd på Varberg Energi.

 

Källa: Varberg Energi

Publicerad 5 september 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.