Skador | 28 dec 2022

Var tredje kallvind fukt- eller mögelskadad

Närmare var tredje kallvind som besiktigades av Anticimex under 2020 hade fukt- eller mögelskador. Vanliga orsaker är läckage av varm och fuktig luft från bostaden samt fukt utifrån via taket, rapporterar SVT.

Var tredje kallvind fukt- eller mögelskadad
Av drygt 41 500 besiktigade fastigheter 2020 hade runt 12 000 fukt- eller mögelskador på kallvinden, enligt Anticimex. Foto: Pixabay

Anticimex har gått igenom statistiken från alla besiktningar av vindar i småhus som genomfördes under 2020 inför husförsäljningar. Analysen visar att 28 procent av alla kallvindar hade en fukt- eller mögelskada. Totalt har 41 514 vindar besiktigats, av dessa hade 12 000 mögel- eller fuktproblematik, enligt SVT.

– De här vindsutrymmena brukar oftast drabbas av fuktrelaterade skador då man bommar igen allmänventilationen i bostaden, och det gäller framförallt i självdragshus, säger Daniel Persson som är besiktningstekniker vid Anticimex i Växjö till SVT.

Just hus med självdragsventilation är extra utsatta. Enligt Anticimex hade hela sju av tio fuktproblem.

Bland de främst orsakerna till fukt- och mögelproblem i kallvindar finns skadade takpannor eller takbeläggning som gör att fukt tränger in utifrån. Även fuktig luft som läcker ut på vinden via vindsbjälklaget är enligt Daniel Persson ett stort problem.

Källa: SVT

Publicerad 28 december 2022

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.