Andreas reder ut vanliga myter om solenergi
Allt fler husägare överväger att installera solceller i takt med stigande energipriser och en ökad vilja att bli mer självförsörjande. Men många tvekar fortfarande på grund av seglivade myter om kostnader, effektivitet och installation. Enligt Andreas Thorsheim, vd för solenergiföretaget Otovo, har verkligheten förändrats.

En vanlig missuppfattning är att solpaneler är för dyra. Men enligt Andreas Thorsheim har kostnaden för solceller minskat drastiskt de senaste åren.
– Priset på solcellsinstallationer har sjunkit med över 80 procent sedan 2010 och batterilagring är numera betydligt mer ekonomiskt. Tack vare statliga stödåtgärder blir investeringen lönsam inom sex till åtta år, och därefter får husägaren kostnadsfri el i årtionden, säger han.

Många tror också att solpaneler fungerar dåligt under vintern eller i mulet väder, men dagens teknik kan utnyttja diffust ljus och därmed fortsätta producera el även när solen inte skiner för fullt.
– Solpaneler är faktiskt mer effektiva i svalare temperaturer. Dessutom kan batterilösningar lagra energi från soliga dagar för senare användning, förklarar Andreas Thorsheim.
Rätt installerade solpaneler skyddar taket från väder och UV-strålning. Dessutom kan de höja husets värde.
En annan missuppfattning är att solenergi inte lönar sig eftersom intäkterna från att sälja överskottsel är osäkra. Men enligt Otovos vd ligger den stora besparingen i att använda den egna elen istället för att köpa från elnätet.
– Att vara sin egen elproducent sänker elräkningarna rejält, och med batterilagring kan husägare öka sin egenförbrukning med upp till 70 procent, säger han.
Många oroar sig för att installationen är krånglig, men i själva verket tar den oftast bara en till två dagar.
– De flesta leverantörer sköter allt från tillstånd till nätanslutning, så processen är smidig och kräver inga stora ombyggnationer, säger Andreas Thorsheim.
En annan vanlig oro är att solpaneler kan skada taket. I verkligheten är det tvärtom, menar han.
Att vara sin egen elproducent sänker elräkningarna rejält, och med batterilagring kan husägare öka sin egenförbrukning med upp till 70 procent.
– Rätt installerade solpaneler skyddar taket från väder och UV-strålning. Dessutom kan de höja husets värde och göra det mer attraktivt på bostadsmarknaden.
Trots att tekniken fortsätter att utvecklas har de största framstegen redan skett. Att vänta på ännu bättre lösningar kan innebära att man går miste om stora besparingar.
– Nu är den bästa tiden att investera i solenergi, slutar Andreas Thorsheim.
Källa: Otovo