VA | 11 jul 2022

VA Syd satsar på ny metod för att spara dricksvatten

I en ny vattenkiosk utanför Ellinge avloppsreningsverk i Eslöv ska VA Syd från och med i höst erbjuda återvunnet avloppsvatten till externa aktörer. Målet är att utveckla nya metoder för att spara dricksvatten.

VA Syd satsar på ny metod för att spara dricksvatten
Vid Ellinge avloppsreningsverk i Eslöv kommer VA Syd från och med i höst att erbjuda återvunnet avloppsvatten till bland annat bevattning och spolning av gator. Allt för att spara på dricksvattnet. Foto: VA Syd

– Användning av alternativa vattenkällor ger en mer effektiv och hållbar vattenförbrukning. Det handlar om att få de resurser vi redan har att räcka längre och till fler, säger Esmeralda Frihammar, utvecklingsingenjör och projektledare på VA SYD.

Det återvunna vattnet är inte till för att drickas, men ska exempelvis kunna användas till att vattna gräsmattor och spola gator.

Synen på dricksvatten kommer behöva förändras i framtiden.

– Idag används det på många ställen där vattnet inte behöver vara av så hög kvalitet att det går att dricka. Därför arbetar vi med att utveckla lösningar för att kunna ställa om till andra typer av vatten, säger Esmeralda Frihammar.

När Länsstyrelsen i våras gick ut med en utlysning om stöd till projekt om hållbar dricksvattenförsörjning ansökte VA SYD om finansiering till inte mindre än fem olika projektförslag och fick samtliga beviljade – totalt en stödsumma på 1 895 000 kronor.

Utöver vattenkiosken i Ellinge startar även två projekt i samarbete med Purac respektive SYSAV som kommer fokusera på hur vattenanvändningen inom industrin kan effektiviseras. Dessutom finansieras två satsningar med fokus på nödvattensförsörjning. Projekten startar i augusti.

Källa: VA Syd

Publicerad 11 juli 2022

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.