VA-Syd: Satsa på gråvatten!
Att återanvända vatten från bad, disk och tvätt – så kallat gråvatten – kan bli en viktig pusselbit i framtidens hållbara fastigheter. Nu lanseras en ny inspirationsguide som visar hur det kan göras i praktiken.

Projektet Rewaise, lett av VA Syd och Sweden Water Research, har tillsammans med flera aktörer tagit fram en ny guide för fastighetsägare och andra i bygg- och fastighetsbranschen. Syftet är att inspirera till en smartare vattenanvändning och ge praktisk vägledning kring hur gråvatten kan tas tillvara i fastigheter.
Gråvatten består av avloppsvatten från bad, disk och tvätt – men exkluderar toalettvatten. I Sverige har frågan hittills haft låg prioritet, men det finns ett växande behov att se gråvatten som en resurs i takt med klimatförändringar och ökande tryck på vattenförsörjningen.
– Vi behöver inte använda dricksvatten till allt. Med guiden vill vi underlätta och inspirera till lösningar som innebär att vatten används på ett smart och hållbart sätt, säger Helena Tsiparis, projektledare för Rewaise på Sweden Water Research.
Guiden fokuserar på de tekniska förutsättningarna för att samla in, rena och återanvända gråvatten. Det handlar om lösningar som redan finns på marknaden – såsom reningssystem, lagringstankar och pumpar – men som ännu inte fått bred spridning i Sverige. Dokumentet innehåller också checklistor och inspirerande exempel för den som vill komma igång.

– Klimatförändringar ger redan nu begränsningar i tillgången på dricksvatten i delar av landet. Vi kommer behöva förändra vår vattenanvändning för att vattnet ska räcka till allt. Återvinna gråvatten är ett bra sätt att bidra till en hållbar vattenanvändning, säger Ellen Edefell, projektledare på Sweden Water Research och medförfattare till guiden.

Målgruppen för guiden är bred: fastighetsägare, bostadsbolag, arkitekter, vvs-konsulter och andra aktörer inom hållbar fastighetsutveckling. Förhoppningen är att fler aktörer ska få upp ögonen för potentialen i att återvinna vatten lokalt – något som redan är vanligare i flera andra europeiska länder och i linje med EU:s hållbarhetsstrategier.
Bakom guiden står det svenska konsortiet inom Rewaise, ett europeiskt innovationsprojekt som i Sverige leds av VA Syd i samarbete med bland andra Malmö stad, Lunds kommun, Lunds universitet, SLU, WIN Water, MKB och P-Malmö.
Läs mer här.
Källa: VA-Syd