Bosse och Bettan | 22 mar

VA-priset för utbildningssatsning för barn

Årets VA-pris från VA-fakta går till till Tekniska Verken i Linköpings utbildningssatsning rörande vatten och avlopp. Det är en omfattande satsning som pågått i över 25 år riktat till barn i grundskolan.

VA-priset för utbildningssatsning för barn
Nykvarnsverket får varje år besök av 1 000 tredjeklassare i en stior utbildningsinsats som Tekniska verken drivit sedan 1998. Foto: Joakim Sjöholm

Tekniska verken har utvecklat ett utbildningsmaterial och handledning till lärare i kommunen och dessutom bjuds hela klasser in under skolgången för att lära sig mer och bland annat få en rundvandring på reningsverket. Varje år besöker runt 1000 tredjeklassare Nykvarnsverket.

Eleverna får se hur mycket arbete det krävs för att hantera avloppen och rena vattnet i praktiken. I dag är det flera generationer som har gått igenom programmet, som är känt som ”Bosse och Bettan”. Eleverna för sedan kunskapen vidare i hemmen till nära och kära om hur det fungerar i VA-nätet och på reningsverket

– Inte nog med att Tekniska verken tagit fram ett gediget och omfattande utbildningsmaterial för grundskolorna i Linköping, och även bjuder in barnen på studiebesök. Det har dessutom genomförts i många år, redan innan ”hållbarhet” blev ett begrepp på allas läppar, vilket visar att det är en uthållig satsning som står sig över tid, säger Anders Robertsson, vd Maskinentreprenörerna.

– VA-branschen har, likt många andra högspecialiserade verksamheter, utmaningar kring kompetensförsörjningen när de svenska VA-systemen ska moderniseras. Ett barn som blir intresserat av att arbeta med VA efter att ha lärt sig mer om vatten- och avloppshantering hos Tekniska verken, kommer kunna göra stor nytta för svensk vatten- och avloppsinfrastruktur i framtiden, säger Joacim Nordh, vd Svenska Rörgrossistföreningen VVS.

Källa: VA-Fakta

Publicerad 22 mars 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.