Solenergi | 10 okt

Utvecklar Sveriges första flytande solcellspark

Sunsurf Solar har utvecklat flytande solcellsmoduler som genererar 15-20 procent mer energi än traditionella solcellsparker. Tack vare två miljoner i riskkapital från privata investerare kan nu tekniken lanseras på marknaden.

Utvecklar Sveriges första flytande solcellspark
Genom flytande solceller kan hållbar och förnybar energi skapas i större skala utan att exploatera ny mark. Foto: Innovatum Science Park

Ju varmare solceller blir, desto mindre effekt genererar de. Genom att placera solceller på vatten skapas en avkylande verkan som ökar energieffekten även under årets varmaste dagar. Det gör också att dyrbart vatten kan sparas, då flytmodulen hindrar solens strålar från att nå vattenytan och avdunstningen minskar.

– Vi är först i Sverige med flytande solcellsparker och företeelsen är ännu inte etablerad i Norden. Våra moduler byggs ihop i ett system och kan anpassas utifrån vattendragens förutsättningar – oavsett om dammen är lång, kort, bred eller smal. Förankringssystemet klarar höjdskillnader upp till sex meter, vilket gör vår teknik till den enda lämpliga för vattendrag som torrläggs och återfylls på kort tid, säger Marc Montgomery, vd och medgrundare av Sunsurf Solar.

Målgruppen är i första lantbrukare med egna bevattningsdammar, men bolaget kommer även rikta sig till exempelvis skogsägare, industrier, handelsträdgårdar och andra energibolag.

Att placera solceller på dammar är smart på riktigt

Sedan ett drygt år tillbaka pågår ett pilotprojekt tillsammans med Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda där modulerna placerats på skolans bevattningsdamm. Tekniken har visat så pass goda effektivitetsresultat att skolan valt att köpa in modulen och integrera i undervisningen. Genom pilotprojektet har förankringssystemet också testats i skarpt läge i extrema väderförhållanden – två kraftiga oväder, en tromb och nu senast stormen Hans.

De två investerarna som möjliggör Sunsurfs nästa steg är Martin Norling, vd på Gena management samt Fredrik Nyberg, vd på Kungälvs Garden Center, som båda tar plats i styrelsen.

Fakta

Sunsurf Solar

  • grundades i Göteborg 2020 av Martin Örgård, Marc Montgomery och Björn Larsson alla med ett brinnande intresse och passion för miljön. Medan Martin och Björn är specialistingenjörer, utbildade på Chalmers Tekniska Högskola inom offshore/flytande energi, har Marc, som är utbildad på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet, expertis inom miljörätt.
  • Affärsidén föddes då vännerna bollade idéer kring nya sätt att ta vara på solenergi på ett sätt som inte enbart genererar ren energi, utan också skapar fördelar som vattenbesparing och optimering av markanvändning.

– Sunsurf Solars lösning är ett fantastiskt sätt att dra nytta av och utveckla existerande mark och dammar och därmed skapa dubbel nytta. Genom flytande solceller kan vi skapa hållbar och förnybar energi i större skala utan att exploatera ny mark. Det är väldigt roligt att investera i innovation som gör nytta på riktigt och med ett fantastiskt grundarteam, säger Martin Norling.

– Att placera solceller på dammar är smart på riktigt! Det bidrar inte bara till många miljömässiga fördelar utan skapar också god lönsamhet. Jag ser fram emot att jobba med teamet som har precis det man letar efter hos entreprenörer – driv, hunger och hög kompetens, säger Fredrik Nyberg.

Källa: Innovatum Science Park

Publicerad 10 oktober 2023

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.