Fastighetsenergi | 14 jun

Utveckla istället för att förvalta

Fastighetsförvaltare är passé – nu är det fastighetsutvecklare som gäller. – Det håller inte att vi gör samma sak i morgon som vi gör i dag. Vi måste utveckla, tänka nytt och skapa mervärden i fastigheterna, menar Hans Nyblom, affärsutvecklingschef på Installatörsföretagen.

Utveckla istället för att förvalta
– Vi måste skapa mervärden i fastigheterna, sade Hans Nyblom, Installatörsföretagen. Foto: Ann-Louise Larsson

Hur ska branschen göra affärer i framtiden? Det var utgångspunkten för Hans Nybloms programpunkt på Fastighetsenergi 2023. En av de viktigaste faktorerna för att nå framgång är att se fastigheten som en aktiv del i energisystemet, menade han.

– Nu kan vi göra fastigheterna mer effektiva, men vi kan också bidra till att balansera energisystemen och plötsligt få ett mer framgångsrikt Sverige, sade han.

Mycket har hänt och Sverige är på rätt väg men det finns oerhört mycket kvar att göra – marknaden är i stort sett obruten ännu.

– Mycket handlar om att hitta en prissättningsmodell där vi får betalt för att göra detta och att förstå hur vi bygger en fungerande affärsmetodik, sade Hans Nyblom.

Att vara förvaltare måste ge en bitter smak i munnen, det betyder att fortsätta göra som vi gjort. Vi måste utveckla – fastighetsutveckla

Hans Nyblom tryckte också hårt på att fastighetsförvaltarna måste ompröva bilden av sig själva.

– Att vara förvaltare måste ge en bitter smak i munnen, det betyder att fortsätta göra som vi gjort. Vi måste utveckla – fastighetsutveckla, sade han.

Det finns också besparingar och värden i att effektivisera och optimera fastighetsbeståndet som ofta glöms bort. En del handlar om minskade driftkostnader på grund av lägre förbrukning – men också i form av mindre underhåll eller färre ronderingar.

– Går fläkten hälften av tiden be­höver den inte servas lika ofta. Kopplar vi upp prylarna vet vi om de funkar – vi behöver inte göra ronderingar lika ofta, sade han.

– Öppna rätt dörr, gå in på ekonomiavdelningen och fråga vad de behöver av dig – jobba tillsammans och öka samtidigt fastighetsvärdet samtidigt som du ger hyresgästerna mervärden i form av bättre inomhusklimat.

Ett bra inomhusklimat ger bättre prestation på arbetsplatsen, ökad inlärning i skola och bidrar till och med att arbetsgivarna får lättare att rekrytera personal till en arbetsplats med ett bra klimat med rätt temperatur, syrehalt, färgtemperatur på ljuset etcetera.

– Om vi är mer produktiva och mår bättre på jobbet, minskar sjukskrivningarna. Om man räknar värdet av det skulle det räcka till att börja effektivisera alla fastigheter i morgon. Samtidigt som det ger oss blomstrande affärer skapar vi mervärden för många andra aktörer, sade han.

Publicerad 14 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.