Unik | 27 feb

Utmaningen: Maximal energianvändning 42 kWh/kvadratmeter och år

Bostadsområdet Råbylund i sydöstra Lund har fått ett unikt, specialutformat energisystem som består av fjärrvärme, värmepump, värmemagasin i ackumulatortankar, elenergilagring i elbatteri, solceller el och solceller med el och termisk värme.

Utmaningen: Maximal energianvändning 42 kWh/kvadratmeter och år
Bostadsområdet Råbylund i sydöstra Lund. Bild: Heimstaden

Hela energilösningen samverkar i ett styrsystem som kommunicerar med kundens övergripande styrsystem i byggnaden. Målsättningen är att byggnadens energiprestanda ska hållas under 42 kWh/kvadratmeter och år. Styrsystemet gör så att det alltid är den mest gynnsamma energikällan som används.

Jon Svärd, energiexpert, Kraftringen. Foto: Petter Duvander / Kraftringen,

– Det unika är den sammansatta energilösningen där hybridsolceller levererar både el och termisk energi från solen. Den termiska energin hämtas även om solen inte lyser eftersom panelerna värms av omgivande lufttemperatur. Det ger oss möjligheten att hämta solenergi även under nattetid. I övrigt handlar det lite förenklat om att lagra och flytta överskottsenergi från dag till natt och att förlänga solsystemets varaktighet över traditionell säsong, berättar Jon Svärd, energiexpert i Kraftringen och har projektlett Kraftringens arbete med energisystemet på Råbylund.

Området Råbylund i sydöstra Lund består av fem byggetapper. Arbetet påbörjades 2021, och samtliga fem etapper skall stå klara under 2026. Kraftringen fick tidigt i processen i uppdrag att ta fram en energilösning för de 367 lägenheterna i de två första etapperna. En grundförutsättning var att energianvändningen maximalt fick uppgå till 42 kWh/kvadratmeter och år. Kraftringen antog utmaningen.

– Vi är mycket stolta över projektet. Det var från första början tydligt och klart att utgångspunkten var en energiprestanda på max 42 kWh/kvadratmeter. Utifrån det unika kundbehovet har vi sedan designat anläggningen från grunden och kombinerat olika energikällor på nya sätt för att på så vis kunna skapa ett riktigt effektivt energisystem, säger Jon Svärd.

En etapp är redan klar och etapp två blir färdig i början av 2024.

Källa: Kraftringen

Publicerad 27 februari 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.