Utmanande installationsjobb när Högalidskyrkan renoverades
När Högalidskyrkan i Stockholm varsamt renoverades var en av de stora byggtekniska utmaningarna att gömma installationer, som tar större plats än de tidigare. Nu har restaureringsprojektet tilldelats Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2024.

Högalidskyrkan från 1923 är ett av Stockholms viktigaste landmärken. Den kulturhistoriskt värdefulla kyrkan har genomgått en omfattande men varsam restaurering som innefattat både interiöra och exteriöra arbeten. Alla tekniska installationer har bytts ut och golvvärme, ventilation och hiss har tillkommit.
I kyrkans källare har cirka 350 kubikmeter berg tagits ut för att tillskapa både teknikutrymmen och verksamhetsytor i form av samlingssal, samtalsrum, kontor, kapprum och toaletter.
De byggnadstekniska utmaningarna bestod bland annat i att gömma installationer som tar större plats än de tidigare och att renovera de utvändiga taken och tornen. Projektet inleddes 2021 och lagom till 100-årsubileet förra året kunde kyrkan återinvigas. Byggherre var Högalids församling, byggentreprenör In3prenör och arkitekt Witte Sundell.
Juryns motivering
Högalidskyrkan från 1923 uppfördes som en hyllning till den svenska kyrkobyggnadens månghundraåriga utveckling. En historisk lyhördhet som restaureringens beställare, konsulter och entreprenörer gjort till sin – bakom uppdateringen ligger en veritabel forskningsinsats, medeltida svenska hantverksmetoder har mödosamt reaktiverats.
Både exteriört och interiört har byggnaden tagits om hand med slående omsorg. Tornspirorna har för första gången sedan invigningen klätts i ny kopparskrud – ett plåt- och patineringsarbete på över 80 meters höjd som ändå resulterat i en mjuk och sömlös övergång mellan gammalt och nytt. Lika elegant har hissar, tekniska installationer och väl tilltagna kontor och samlingslokaler integrerats. Allt inom ramen för Ivar Tengboms karaktäristiska arkitektur.
Trots att projektet genomförts i en tid präglad av covid och ostadigt marknadsläge ger det ett överbevisande svar på frågeställningen om antikvariska värden kan säkerställas samtidigt som en verksamhets långsiktiga behov tillgodoses.
Källa: Stockholms byggmästareförening