Vattenläckor. | 15 apr

Uppsalahems nya grepp för att förebygga vattenskador

Vattenläckage från kylskåp är en av de vanligaste orsakerna till vattenskador. Uppsalahem testar nu att i 99 lägenheter har installera "smarta droppmattor" som i ett tidigt skede signalerar vid vattenläckage.

Uppsalahems nya grepp för att förebygga vattenskador
Redan efter några dagar såg man effekt av de nya mattorna som indikerade vattenläckor. Foto: Uppslaahem

Droppmattan har en trådlös sensor som ansluter till ett nätverk i fastigheten. Nätverket är del av en gemensam infrastruktur för flera olika sensorer, exempelvis översvämningssensorer i teknikrum och trygghetssensorer i trapphus. Vid vattenläckage skickas en notis ut via en app och sms.

– Jag hade aldrig kunnat tro att vi så snabbt skulle få utväxling av investeringen i de innovativa droppmattorna, säger Fredrik Almqvist, initiativtagare till projektet och chef för elektriker, vvs och vitvaror på Uppsalahem.

Uppsalahem testar nu en ny typ av smart droppmatta under kylskåpen i 99 lägenheter. Foto: Uppsalahem

– Att testa ny teknik i liten skala är ett perfekt sätt att involvera många i organsationen. Projektet har lett till att vi har flera nya idéer om andra områden där vi vill använda sensorteknik, berättar Fredrik Almqvist.

Efter bara några dagar upptäcktes vattenläckage i fyra lägenheter, vilket indikerar att omfattningen av tidiga vattenskador är mycket större än vad bostadsbolaget tidigare förstått. Genom att tidigt få kännedom om ett läckage, sparas pengar och miljöpåverkan minskar.

– Vi kan åtgärda det läckande kylskåpet, undvika vattenskador med förstörda golv, långa torktider och hyresgäster slipper stök i lägenheten.

En övervägande majoritet av alla skador orsakade av läckande kylskåp orsakas av kondensskador. Ofta handlar det om brukarfel och att kondensvattnet rinner över.f Mer grönsaker och grönt i kylskåpet ger mer kondens och få hyresgäster vet att man måste hålla rent kring hålet i den nedre delen av kylskåpet där vattnet ska rinna ut.

– Våra vitvarutekniker har börjat att utbilda våra hyresgäster i frågan och vi har tagit fram ett informationsmaterial. Många vet inte att ett kylskåp måste skötas om, så vi är numera tydliga med att man måste ha koll på dräneringshålet där vattnet ska rinna ut, berättar Fredrik Almqvist.

Pilotprojektet är ett nära samarbete mellan Uppsalahems förvaltning och IT-avdelning, där experter från olika delar av företaget har jobbat nära varandra. Vi har också haft ett nära samarbete med Elementric AB, som har utvecklat droppmattan, samt Sensative som har hjälpt oss med infrastrukturen.

Källa: Uppsalahem

Publicerad 15 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.