Uppdatering efter 50 år
Efter ett halvsekels väntan lanseras nu en ny bok om injustering av värmesystem. "Injustering av värmesystem" ges ut av Svensk byggtjänst och är skriven av utredaren och experten Mattias Hammarlund.

Boken riktar sig till både konsulter, tekniker och beställare, och syftar till att skapa en gemensam förståelse inom branschen.
Det har gått över 50 år sedan injusteringsgrunderna senast uppdaterades, men nu finns en ny referens att förhålla sig till. Boken ”Injustering av värmesystem” tar upp ämnet både teoretiskt och praktiskt och ger vägledning för hur injustering av värme, kyla och varmvatten bör genomföras.
Mattias Hammarlund, som har lång erfarenhet av injusteringsområdet och även är vd för Värmex, ser boken som ett viktigt bidrag till branschen.

– Målet med boken är att vi ska få fler anläggningar som fungerar som tänkt och så bra de bara kan. En nyckel är att konsulter och tekniker förstår varandra. Boken ger dem ett gemensamt språk, säger han.
Behovet av en uppdaterad bok är tydligt, menar Mattias Hammarlund. Kraven på energieffektivitet ökar, vilket gör att injustering blir allt viktigare. Samtidigt utförs ofta injustering under tidspress, vilket ställer höga krav på planering och metoder.
Idén till boken föddes när Mattias Hammarlund arbetade med referensserien för byggande, ”Allmän material- och arbetsbeskrivning” (AMA VVS & Kyla 22). Under arbetet gjordes en omfattande revidering av AMA-texterna, där hänvisningar till äldre och föråldrade metodbeskrivningar togs bort.
Boken riktar sig till både konsulter, tekniker och beställare, och syftar till att skapa en gemensam förståelse inom branschen.
– Jag var tvungen att åka till Kungliga biblioteket för att få tag på den skrift som man tidigare hänvisade till. Då blev det väldigt tydligt att det behövdes en modern skrift att hänvisa till, berättar han.
Boken riktar sig både till de konsulter som föreskriver injusteringen och de tekniker som genomför den. Även beställare kan dra nytta av innehållet, då boken belyser hur byggprocessen bör planeras för att ge injusteringen bästa möjliga förutsättningar. Dessutom ger den vägledning kring vad som är en rimlig målsättning vid injustering och kan fungera som underlag vid upphandlingar.
– Jag pekar på vad fullgod injustering är, vilket är en återkommande diskussion i branschen. Det finns olika vägar fram till ett energieffektivt resultat. Därför är det avgörande att beställare och injusteringsentreprenören talar samma språk och har samma referenser, säger Mattias Hammarlund.
Boken ”Injustering av värmesystem” finns nu att beställa via Svensk byggtjänst.
Källa: Värmex