VVS-fabrik | 8 mar

Uponor har blivit koldioxidneutrala i Sverige

Uponors fabrik i Virsbo har nu uppnått fullständig koldioxidneutralitet i sin egen verksamhet som första fabrik i Sverige. Tidigare har ett liknande arbete gjorts vid fabriken i Nastola i Finland.

Uponor har blivit koldioxidneutrala i Sverige
Uponors fabrik i Virsbo är den andra av företagets fabriker att bli koldioxidneutral och den första i Sverige. Foto: Uponor

Precis som i finska Nastola har fabriken i Virsbo genomfört betydande investeringar i teknik och infrastruktur för att minska sin miljöpåverkan.

En central framfångsfaktor är effektiv värmeåtervinning där spillvärme från produktionen används för att värma fabriksbyggnaderna. Detta minimerar behovet av att köpa extra värme och gör fabriken mindre beroende av externa energikällor.

Fabriken i Virsbo har också övergått till grön el och elektrifierat sin fordonspark för att ytterligare minska sitt koldioxidavtryck.

De återstående utsläppen har kompenserats genom oberoende program för verifiering och rapportering för koldioxidkreditering. Detta innefattar en kombination av registrering i Verra-registret samt registrering i antingen Puro.earth eller Carbon Standards International-registret.

För att effektivt genomföra dessa initiativ och ständigt förbättra sina processer, har Uponor även satsat på att utbilda sin personal. Detta för att öka medvetenheten och kunskapen om hållbarhetsfrågor och för att gemensamt ta vårt miljömässiga ansvar.

– Detta är ytterligare en milstolpe för Uponor och för fabriken i Virsbo. För två år sedan lanserade vi världens första biobaserade PEX-rör. Förra året tillverkade vi det första cirkulärt producerade PEX-röret, baserat på 100 procent kemiskt återvunnet råmaterial från vårt eget PEX produktionsavfall och nu kan vi med stolthet säga att fabriken i Virsbo är koldioxidneutral, säger Robert Molund, vd, Uponor Sverige.

Uponor kommer nu att fortsätta den framgångsrika implementeringen av ”Carbon Neutral Factory”-konceptet i sina övriga fabriker.

Källa: Uponor

Publicerad 8 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.