Förvärv | 4 jul 2022

Uniwater etablerar nytt affärsområde

Uniwater har förvärvat Svanesunds Rör som är specialister på svetsning av PE-rör för VA och fjärrkyla. I samband med förvärvet etablerar Uniwater även ett femte affärsområde; Uniwater Solutions, där Svanesunds Rör blir det första bolaget.

Uniwater etablerar nytt affärsområde
Uniwater expanderar genom att förvärva Svanesunds Rör som är specialister på svetsning av PE-rör för VA och fjärrkyla. I samband med förvärvet etablerar Uniwater även ett femte affärsområde; Uniwater Solutions. Foto: Uniwater

Uniwaters övriga affärsområden är: Pumping Stations, Automation, Water Treatment och Products.

– Förvärvet av Svanesunds Rör innebär ett attraktivt tjänstetillägg för koncernen. PE (polyeten) är ett framtidsmaterial i branschen och vi ser fram emot kunskapsutbytet mellan Svanesunds Rör och de andra bolagen inom Uniwater. Utöver det ser vi flera naturliga synergier och möjligheter till samverkan som förvärvet innebär. Det nya affärsområdet vi nu etablerar samlar specialister inom VA-infrastrukturtjänster och är ett viktigt steg för att kunna erbjuda ett mer heltäckande utbud till våra kunder, säger Johan Wallén förvärvs- och strategiansvarig på Uniwater.

Svanesunds Rör är specialiserat på svetsning av PE-rör och är verksamt i västra och södra Sverige med huvudkontor i Svanesund på Orust. Familjeföretaget startades 1965 av nuvarande vd Hasse Carlssons pappa Sven-Olof. Sedan Hasse och Annika tog över bolaget har de varit aktiva ägare och kommer att fortsätta i verksamheten även efter förvärvet, tillsammans med sina medarbetare. Svanesunds Rör omsatte 2021 cirka 27 miljoner kronor med sju anställda.

– Vi har nu drivit det här bolaget till en nivå där vi behöver hjälp att ta nästa steg. För att säkra successionen, våra medarbetares trygghet och ge bolaget en chans att fortsätta att utvecklas valde vi att sälja bolaget till Uniwater. Under alla år har vi varit ett bolag med mycket stark ”vi-känsla” och det är viktigt för oss att vi kan fortsätta att utveckla bolaget på det viset samtidigt som vi behöver storskaligheten och stöttning för att fortsätta att växa. Det kommer Uniwater att bidra med, säger Hasse Carlsson, vd på Svanesunds Rör.

Uniwater ser en stor efterfrågan av specialistkompetens inom svetsning av PE-rör i såväl Sverige som i hela Norden. VA-infrastrukturen i Sverige och i våra grannländer är föråldrad och det finns behov av omfattande upprustning såväl som nybyggnation av ledningsnät.

– Vi ser att underhållsarbeten kommer att öka de kommande åren och även stora nyproduktioner. Det krävs specialister vid akuta arbeten, men också vid planerade underhållsarbeten där man byter ut långa VA-sträckor till PE-rör. Därför ser vi stor potential med Svanesunds Rörs verksamhet och välkomnar företaget varmt till Uniwater, säger Fredrik Jonsson, koncern-vd på Uniwater.

Källa: Uniwater

Publicerad 4 juli 2022

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.