Mikronät | 29 aug 2023

Unikt mikronät i skärgården driftsatt

I Arholma i Stockholms skärgård har Vattenfall Eldistribution byggt ett mikronät med smart styrning, solceller och batterier för att kunna lagra energi. Mikronätet är det första i sitt slag och ska göra ön självförsörjande på el under en kortare tid samt bidra till ett mer robust elnät och klimatsmart samhälle.

Unikt mikronät i skärgården driftsatt
Emil Backlund, projektledare Network Solutions, Ingela Hålling, affärschef Network Solutions, Annika Viklund, vd Vattenfall Eldistribution, Roland Brodin (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Norrtälje kommun samt Niklas Sjöberg, projektledare Vattenfall Eldistribution, inviger mikronät Arholma. Foto: Vattenfall

Mikronätet har integrerats med öns befintliga elnät och ihopkopplat med det centrala elnätet på fastlandet. Vid behov kan det fungera frånkopplat som ett eget lokalt energisystem och kopplas  in per automatik för att avlasta elnätet och stötta upp öns elförsörjning.

– Syftet med det här forskningsprojektet är att lära oss mer om hur mikronät samverkar med vårt ordinarie elnät och utvärdera om ett mikronät kan användas i större utsträckning för att möta kapacitetsbehoven i elnäten och säkra den lokala elförsörjningen, säger Annika Viklund, Vd Vattenfall Eldistribution AB.

Vid ett eventuellt strömavbrott på fastlandet övergår elnätet på ön automatiskt i så kallad ö-drift och blir då självförsörjande på el i upp till ett par timmar, allt beroende på den aktuella elanvändningen på ön.

Vattenfall ska med projektet testa och utvärdera hur den nya tekniken kan användas, bland annat för att dra lärdomar om hur automatisk styrning kan användas på större energiinstallationer i framtiden.

Källa: Vattenfall Eldistribution

Publicerad 29 augusti 2023

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.