Unik | 31 jan

Unik energilösning i Trelleborgs nya stadsdel

En unik energilösning skapas i Trelleborgs nya stadsutvecklingsprojekt Kuststad 2025. Lösningen bygger på en kombination av lågtempererad fjärrvärme, solceller, batterier och vätgaslagring.

Unik energilösning i Trelleborgs nya stadsdel
Västra Sjöstaden är en del av Trelleborgs kommuns största exploateringsprojekt, Kuststad 2025, med cirka 1 800 nya bostäder och kommersiella ytor. Illustration: Kanozi arkitekter

Över 7 000 bostäder ska byggas, och stora satsningar görs på näringsliv och infrastruktur i Trelleborgs största stadsutvecklingsprojekt någonsin – Kuststad 2025. Målet är tillgängliggöra havet, samtidigt som man skapar en modern och helt klimatneutral stadsdel.

I projektets första etapp Västra Sjöstaden, i en fastighet som ägs gemensamt av Granitor och Serneke, planeras det för ett unikt energikoncept som bygger på balansering och optimering av olika kraftslag och energibärare. Energisystemet består av flera delar: elproduktion med solceller, energilagring i batterilager och lokal vätgasproduktion där den uppkomna restvärmen tas till vara i ett nytt lågtempererat fjärrvärmenät.

– Detta projekt är ett bra exempel på hur man kan kombinera nya tekniker för att skapa hållbara samhällsvärden. Här kommer vi konkretisera en innovativ, robust och flexibel energilösning som inte bara har noll utsläpp men som också ökar självförsörjningsgraden i staden, säger Magnus Sahlin, vd på Trelleborgs Energi.

Rejlers har tidigare levererat en förstudie och deltar nu i en genomförbarhetsstudie, som ska vara klar under första halvåret 2024 och ligga till grund för kommande investeringsbeslut och tillståndsprocesser.

I utredningen görs en fördjupad riskanalys och stor vikt läggs vid att optimera styrsystem, undersöka energibalansering samt utreda möjliga affärsmodeller. Utredningen inkluderar även framtagandet av en övergripande systemlösning för det lokala fjärrvärmenätet.

–  Visionen är att skapa ett energisystem i mikroformat som speglar sambanden mellan olika energisektorer. Genom att integrera och optimera dessa kopplingar, kan vi ta ett stort steg framåt mot att skapa ett mer effektivt och hållbart energisystem för framtiden, säger Ulrik Björk, Business Area Manager på Rejlers division Energy.

Den nya stadsdelen Västra Sjöstaden i Trelleborg omfattar cirka 1800 nya bostäder, två förskolor samt kommersiella ytor. Det första kvarteret har en planerad inflyttning årsskiftet 2025/26.

Energimyndigheten har beviljat en miljon kronor till genomförbarhetsstudien.

Källa: Rejlers/Trelleborgs kommun

Publicerad 31 januari 2024

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.