Underlättar för energiproduktion
Intresset för lokalt ägda energiprojekt växer i Sverige, men många initiativ kämpar med komplexa regelverk, finansieringsproblem och brist på vägledning. Nu lanserar Uppsala universitet och Nordregio en ny guide för att hjälpa kommuner och lokala aktörer att navigera dessa utmaningar och ta sina projekt från idé till verklighet.

– Lokal energiproduktion kan göra samhällen mer resilienta, minska energikostnader och bidra till en hållbar omställning. Men för att lyckas behövs både kunskap och tydliga spelregler, säger Elin Slätmo, senior forskare på forskningsinstitutet Nordregio.
Den här guiden visar hur lokalsamhällen kan ta kontroll över sin egen energiframtid.
Guiden ”Lokalt ägandeskap av hållbar energi – En guide till lokalsamhällen och beslutsfattare” bygger på nordiska erfarenheter och presenterar en konkret trestegsmodell för att förverkliga lokala energiprojekt. Den avslutas med sex policyrekommendationer som syftar till att skapa bättre förutsättningar för lokalt ägd energi.

Trots att både Sverige och EU erkänner vikten av lokalt ägd energi, saknas tydliga strukturer och stöd för att underlätta dessa initiativ. För att skapa en rättvis och effektiv energiomställning lyfter guiden fram sex avgörande åtgärder:
- Tydligare regelverk för lokalt ägd energi och enklare anslutning till elnätet.
- Bättre samspel mellan offentlig planering och lokala initiativ.
- Inkluderande processer för att säkerställa att lokala projekt gynnar lokalsamhället.
- Utbildning och styrning för att öka kunskapen om energigemenskaper.
- Jämlika skatteregler för att ge småskaliga initiativ en rättvis konkurrenssituation.
- Tydligare ansvarsfördelning i energimarknaden för att säkerställa en trygg energiförsörjning.
Lokal energiproduktion kan göra samhällen mer resilienta, minska energikostnader och bidra till en hållbar omställning.
– Lokalt ägda energiprojekt handlar inte bara om hållbarhet, utan om att bygga motståndskraftiga samhällen. Den här guiden visar hur lokalsamhällen kan ta kontroll över sin egen energiframtid, konstaterar Elin Slätmo.
Guiden har tagits fram i samarbete med forskare, civilsamhällesorganisationer och energiexperter och syftar till att skapa bättre förutsättningar för lokalt ägd energi i Sverige.
Källa: Nordregio