Uppvärmt | 24 maj

Trio skapar världens bästa fotbollsplan

Tre åttondeklassare från Gökstensskolan i Eskilstuna har under en vecka varit praktikanter hos Wavin, tillverkare av va- och vvs-system. Under praktiken var uppdraget att göra något bra för klimatet med hjälp av företagets produkter.

Trio skapar världens bästa fotbollsplan
– Vi spelar alla fotboll och därför tyckte vi att det skulle vara intressant att se om man kunde förbättra en fotbollsplan, samtidigt som vi tänkte på miljön, berättar Wavinpraktikanterna. Foto: Wavin

Resultatet blev ”världens bästa fotbollsplan”, en uppvärmd konstgräsplan som med hjälp av markrännor, dagvattenkassetter och filtrerade brunnar kan återvinna såväl dagvatten som plastgranulat.

– Ibland har man inte kunnat spela på konstgräs hela året på grund av is och halka och då kom vi på att man kan värma upp planen med hjälp av antingen solceller, bergvärme eller fjärrvärme, berättar trion Natiq, Hossam och Karim.

– Det finns små plastkulor i konstgräs och de rinner oftast ut i vattendragen. Man kan placera en markränna runt hela planen, som leder till fyra brunnar – en i varje hörn. Regnvattnet för med sig plastkulorna till rännan, som sedan går till brunnen. Där finns det ett slags strumpa, eller ett filter, där kulorna fastnar. Det filtrerade vattnet kan lagras och återanvändas. Plastkulorna kan också återanvändas.

Inom kort ska Natiq, Hossam och Karim återigen presentera sin idé – den här gången för Eskilstuna kommun och en entreprenör inför planeringen av en fotbollsplan i området Balsta i Eskilstuna.

Publicerad 24 maj 2023

På nytt jobb

André Andersson har anställts som serviceingenjör på Lindinvent AB, Lund. Han kommer från NCC Sverige.
Håkan Askemar har anställts som säljande regionsutvecklare hos Bevent Rasch AB med placering i Stockholm. Han kommer från Ekovent.
Christian Persson har anställts som servicetekniker på Samsung AirCon i Stockholm.
André Stridh har utnämnts till vd för Umia i Ystad.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.