Elförsörjning | 1 aug 2022

Tre miljarder till förnyade stamnätsstationer

Svenska kraftnät har fått klartecken att genomföra investeringar och anpassningar i åtta stamnätsstationer. Totalt satsar regeringen tre miljarder för att förnya och anpassa stationerna för framtida behov av förnybar elproduktion.

Tre miljarder till förnyade stamnätsstationer
Regeringen investerar tre miljarder i att förnya och anpassa åtta stamnätsstationer. Foto: Svenska kraftnät.

 

– Det pågår en grön industriell revolution i Sverige. Nu skapas tusentals nya jobb, när industrin ställer om från fossila bränslen till el. Investeringar i det svenska stamnätet är avgörande för klimatomställningen och för att kunna ansluta ny industri. Men det är också en förutsättning för att elsystemet ska ha en fortsatt hög leveranssäkerhet och för att elen kan tillhandahållas med konkurrenskraftiga priser, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Regeringens beslut innebär att Svenska kraftnät kan genomföra investeringar i åtta stamnäststationer i Gagnef, Jokkmokk (tre stationer), Norrköping, Salem, Umeå och Uppsala. Det innebär även i förlängningen fler jobb. En av regeringens tre prioriteringar är att skapa jobb genom att leda klimatomställningen. Beslutet är en del av regeringens satsning om investeringar i att bygga ut stamnätet för att möta behoven av förbrukningsökning och överföringskapacitet.

Investeringarna i stamnätet har ökat kraftigt. Svenska kraftnät har tidigare närmare tredubblat sina nätinvesteringar under den kommande treårsperioden jämför med föregående treårsperiod. Utöver regeringens nya beslut har Svenska kraftnät planerat att investera över 100 miljarder kronor i nätet de kommande tio åren, med över 50 projekt för ökad kapacitet.

Investeringarna avser primärt uppgraderingar i stationer som inom kort uppnår teknisk livslängd. I samband med förnyelsen anpassas stationerna för att möta framtida behov, som till exempel ökad förbrukning i storstadsregionerna, anslutning till ny industri och ny hållbar elproduktion.

Källa: Regeringen

Publicerad 1 augusti 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.