Tratt räddar rör och ger grönt bränsle

En enkel tratt kan rädda avloppsrör från att fettas igen och dessutom ge grönt bränsle. Tratten provas nu i Västerås.

liggande-tratt.jpg

Tratten som ska rädda avloppsrören. Foto Åsa Lindén

Alltmer olja hälls ut i köksvaskarna i Västerås och det ger en besvärlig beläggning på avloppsrören. – Mälarenergi har filmat rören och man ser hur oljan fäster upptill på rörens insida så att arean nästan halveras, berättar Karin Pettersson, utvecklingsingenjör hos Vafab Miljö, som deltagit i utvecklingen av metoden för oljeåtervinning med tratten i fokus.

Ska bli miljövinst Nu har Mälarenergi, Vafab och bostadsbolaget Mimer startat ett projekt som ska omvandla problemet till en miljövinst med hjälp av en tratt. Tanken är att det är bättre att hälla oljan i en flaska än i vasken. Tratten har gängor i botten så att den går att fästa på vanliga PET-flaskor. I ett första pilotprojekt ska invånarna i bostadsområdet Vallby övertalas att hälla oljan i flaskorna. De samlas sedan in i miljöbodar som redan finns i området, inför vidare transport till en biogasanläggning. Miljövinsten blir stor, eftersom oljan är energirik och ger mycket biogas. – Vi har räknat ut att en liter matolja kan driva en biogasbil 0,9 mil, berättar Karin Pettersson.

Fritering är boven Varför olja, som ju vanligtvis rinner, bildar en beläggning inuti rören är oklart. Att mängden olja i rören ökat beror förmodligen på att fritering blir allt mer vanligt vid matlagning.

Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 4/12 sidan 16

Publicerad 19 april 2012

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.