Trångt i köket när Måltidens hus fick en ansiktslyftning
Måltidens hus i Grythyttan är en spektakulär byggnad som fraktades från världsutställningen i Spanien till sin nuvarande plats i Grythyttan 1994. I samband med fastighetens 30-årsjubileum stod en omfattande renovering klar, som bland annat omfattat nytt utbildningskök och solcellsinstallation.

På Restauranghögskolan i Grythyttan utbildas kockar, sommelierer och måltidskreatörer. Det ställs höga krav på den tekniska utrustningen i utbildningsköken, som både ska vara av hög kvalitet och säkerställa en god arbetsmiljö för studenter och personal. Vid årsskiftet påbörjades en omfattande renovering av utbildningsköket i byggnadens källarvåning och strax efter terminsstarten i höstas stod köket klart att tas i bruk.

– Bakgrunden är ett vattenläckage i det tidigare köket. Det är ett högt vattentryck runt huset och i ett tidigare skede dränerades det om. Nu var det dags att åtgärda invändigt, förklarar projektledare Peter Hjalmarsson, Kapena Consulting.
Utbildningsköket är ett storkök, indelat i repetitiva moduler där studenterna kan träna på olika arbetsmoment i ett storkök samtidigt.
– En av de största utmaningarna i det här projektet har varit det begränsade utrymmet, som till viss del har fått styra utrustningsvalet. Vi har både låg takhöjd i själva köket i källaren och begränsad yta i fläktrummet på vinden där vi skulle placera de nya aggregaten, fortsätter Peter Hjalmarsson.
Mycket krut har därför lagts på projektering med BIM-modellering för kollisionskontroll, men knapphändiga bygg- och konstruktionsritningar har krävt mycket problemlösning på plats under arbetets gång.
– Bland annat upptäckte vi under projektets gång att takkonstruktionen inte skulle hålla för utomhusaggregatet som vi hade tänkt. Det gjorde att vi fick göra en ny konstruktion med ett ramverk av stålbalkar på pelare som går ner i fläktrummet, berättar Peter Hjalmarsson.

Fläktlösningen är ett till-/frånluftssystem med återvinning som säkerställer frisk luft in och matos ut med ett aggregat i fläktrummet, ett utomhusaggregat på taket och återanvänd kanalisation från det gamla systemet. Med helt separerade luftflöden kan varken bakterier eller lukt överföras mellan från- och tilluften.
Måltidens hus
- Under världsutställningen 1992 i Sevilla stod det som i dag är Måltidens hus som representant för Sverige. Paviljongen har innertak av konstnären Gösta Wessel. Formationen av taket är tänkt som ett Medelhavspalats som möter den svenska ladan
- Måltidens hus byggdes 1993 och stod klart för invigning 1994
- Krögaren Carl-Jan Granqvist var ansvarig för uppbyggnaden av Måltidens hus och Restauranghögskolan
- Fastigheten ägs av Akademiska hus och används som utbildningslokaler av Restauranghögskolan/Örebro universitet
– Tidigare satt det ett till-/frånluftssystem med kombihuv med väldig låg återvinningsgrad och betydligt lägre luftflöden än de krav som ställs på ett modernt system. Vi har ökat luftflödet från 1 700 liter till 3 700 liter och har nu en återvinningskapacitet på 182 kW och en årlig temperaturverkningsgrad på 71,5 procent, säger Peter Hjalmarsson.

Med anledning av den låga takhöjden i källaren, cirka 260 centimeter, har man valt en takintegrerad köksventilation från ETS Nord istället för fläktkåpor.
– Största utmaningen utöver platsbrist har varit tidspressen. Det har varit intensivt arbete mellan januari och augusti i år, säger Peter Hjalmarsson.
Köket har blivit något större än tidigare, då ett utrymme som fungerat som omklädningsrum tagits i anspråk. Den totala köksytan är cirka
5 gånger 70 meter. Utbildning har pågått i huset parallellt med köksrenoveringen. Studenterna har då fått samsas i byggnadens övriga kök.

Sven Eriksson är drifttekniker på Akademiska hus och tillbringar två dagar i veckan på Måltidens hus.
– Jag är väldigt nöjd med hur det fungerar. Tack vare att allt är uppkopplat kan vi övervaka och styra mycket på distans, eftersom vi inte har personal här dagligen, säger han.
I samband med köksrenoveringen gjordes även en solcellsinstallation. Eftersom huvudbyggnadens takyta behövdes till ventilationsaggregat fick solpanelerna placeras på paviljongen som ramar in byggnaden.
– Eftersom det är en spektakulär byggnad hade vi höga krav på att installationen skulle smälta in i arkitekturen och inte fick vara synlig från marken. Totalt har vi installerat 224 paneler i öst-västlig riktning på 93 kW som producerar 84 000 kWh per år, berättar Johnny Ström, produktionschef på EAS – El & Automations service AB.
– För våra installatörer var det ett speciellt tak att jobba på och det tog en stund för dem att vänja sig vid känslan, fortsätter han.
Anläggningen är nu besiktigad och i full drift. Nästa steg är att renovera köket till den tidigare publika restaurangen.
– Vi har konsulter ute som har tittat på vad som behöver göras. Målet är att det ska bli en restaurang igen och intresse finns, säger Sven Eriksson.