FJÄRRVÄRME | 17 jan 2023

Toppmodern invigning i Värmland

I Säffle finns ett av landets modernaste fjärrvärmeverk. Investeringen på 280 miljoner kronor har gett en bränslepanna byggd för att klara en mängd olika sorter förnybara och återvunna energikällor. På torsdag är invigs anläggningen.

Toppmodern invigning i Värmland
Värmeverket vid Byälven i Säffle använde tidigare främst spillvärme från närliggande industri för att producera energi. Nu är det i huvudsak ickefossila restprodukter från trä- och pappersindustrin som värmer Säffle. Foto: Adven

– Pannan är en flexibel all-ätare så att säga, något som bidrar till att trygga bränsletillgången i osäkra tider, säger Anders Ericsson, vd på energibolaget Adven.

Adven har ett hundratal fjärrvärmeverk i Sverige, Finland och Baltikum, men Säffle är det modernaste. Normalt byggs den här sortens flexibla anläggningar i betydligt större skala, men Adven vill visa att tekniken fungerar – och är lönsam – även i en mindre modell.

I Säffle drivs fjärrvärmeverket med återvunnet avfall, eller returbränsle som det kallas, från pappers- och skogsnäringen. Det handlar om material som inte kan återanvändas i kretsloppet – förutom till att göra energi av – och som annars skulle deponeras på någon soptipp.

– Poängen är inte ”bara” att minska avfallsberget, utan också att inte konkurrera om värdefullt biobränsle eller om el, poängterar Anders Eriksson.

Han menar att värmeverk som på ett säkert sätt producerar energi av avfall frigör resurser som biobränsle och el åt annat i samhället. Åt våra bilar, åt andra vägtransporter och åt industri som inte kan använda avfall. På så vis bidrar fjärrvärmeverket i Säffle till en ökad hållbarhet medan Säffleborna håller sig varma i vinter.

 

Källa: Adven

Publicerad 17 januari 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.