TEMA KULTURHUS | 8 mar 2021

Land i sikte för Sjöfartsmuseet

Land i sikte för Sjöfartsmuseet
– Akvariet är en mer korrosiv miljö med saltvattenakvariet. Aggregatet har också ett system för underhållsvärmning av akvariet, säger Maria Lindström, vvs-projektör hos WSP Systems. I bakgrunden Henrik Witt från Higab som är byggherre för Sjöfartsmuseet.

Efter många års planerande pågår nu ombyggnaden av Sjöfartsmuseet i Göteborg. Byggnaden ska få modern teknik och ett nytt akvarium under mark i den gamla Varvsparken.

TEXT MARK KRETZ FOTO KRISTIN LIDELL

Det är ju inte ovanligt att man mäter värme, kallvatten och vvc, men vi har mätare för akvariedelarna och vilken energi vi kan hämta från kylaggregaten eller från fjärrvärmen.

Henrik Witt, Higab, och Maria Lindström, WSP, där det tidigare fanns akvarier och även alligatorn Smilet, men som efter ombyggnaden ska bli ny entré.

”Natten till den 9 februari 1987, en smällkall natt, dog slutligen Smilet. En version av historien gör gällande att fastighetskontoret hade sparat pengar på att sänka temperaturen i kommunens lokaler. I akvariet resulterade detta i ojämna temperaturer och den här natten blev det kanske lite för kallt för Smilet. Alligatorer skall egentligen klara ganska låga temperaturer, eftersom det kan bli kallt på vintern i deras hemtrakter kring Mississippi. Men Smilet var gammal, minst 66 år, vilket kanske är rekord för en alligator i fångenskap.”

Så beskriver Sjöfartsmuseet i Göteborg alligatorn Smilets sista natt, i det akvarium där hon levt i många år. En alligator som många göteborgska barn har bekantat sig med under åren.

Här nere ska alla akvarier finnas, bland annat ett på 400 kubikmeter vatten.

Museet byggdes 1933 för att öka göteborgarnas kunskap om havet och allt som hör dit, både i Sverige och utomlands. Tyngdpunkten i museets samlingar ligger på sjöfartens historia, med ett stort antal fartygsmodeller och ritningar, men också akvarier med fiskar och koraller. Stiftelsen Styrelsen för Göteborgs Sjöfartsmuseum ägde byggnaden fram till 2017 då Göteborgs Stad genom Higab AB förvärvade museibyggnaden.

Nu pågår en om- och tillbyggnad med Higab som byggherre. I entreprenaden som ska avslutas i början av nästa år, ingår bland annat att ”flytta” den för många göteborgare kända huvudentrén från västra gaveln till södra långsidan mot Karl Johansgatan, samt att utföra en tillbyggnad med cirka 1 200 kvadratmeter under mark för flera akvarier. Det största akvariet ska få en vattenvolym på cirka 400 kubikmeter. Akvarium har funnits sedan starten, vilket gör att museet har ett av världens äldsta fungerade kallvattenakvarium.

Kylmedelskylare.

Andra förändringar är att kaféet flyttar mot Karl Johansgatan, och valven i fasaden mot Karl Johansgatan glasas upp och släpper in ljus i den nya entrén. Två nya hissar installeras, en i entrén som leder ned till akvariet och en som går upp till plan 2 och 3 i den östra delen av byggnaden. Samtidigt byts den befintliga hissen till en ny i det gamla hisschaktet. Två nya trappor sätts in, båda i den nya entrén. Den ena leder ned till akvariet och den andra upp till föreläsningssalen och utställningarna på plan 2. Nya utställningar skapas på plan 1 och 2 samt i akvariet. På plan 3 bevaras under ombyggnaden en mer permanent utställning om Göteborgs hamn och varvsnäring som ska dammas av inför återinvigningen.

I samband med ombyggnaden har man gjort arkeologiska fynd i form av en stenlagd väg och lämningar av ett stall och en köksbyggnad, troligen från Gamla Varvet som grundades 1660 som ett skeppsbyggeri åt Kronan. Vägen användes av arbetare och för transporter till och från varvsbyggnaden och tros vara från 1700-talet, eventuellt ännu längre tillbaka.

Det helt nya installationsutrymmet.

Redan på 1990-talet gjordes en förstudie, som sedan återupptogs 2016 och färdigställdes 2017 varpå detaljprojekteringen startades 2018.

Dessutom fortsätter utvecklingen efter nyöppningen 2022 ända fram till 2025, då museet bland annat planerar ett omtag av basutställningar och andra aktivitetsytor på plan 3.

Ombyggnaden omfattar också en omfattande upprustning av vvs-systemen, bland annat genom att mekanisk ventilation införs i den befintliga byggnaden men också till det nya akvariet.

I arbetet med det har fastighetsägaren Higab haft en del komplikationer med bland annat inoch avluften, konstaterar Higabs projektledare Henrik Witt.

Även delar av utställningshallarna byggs om.

– Vi har haft svårt att få till lufttillförseln till ventilationen, eftersom vi inte fick göra ett ventilationstorn i parken. Det är en stor teknisk utmaning att komma fram under befintlig byggnad och komma upp genom huset. Det blir också nya huvar på taket, vilket enligt antikvarierna inte får synas, säger han.

Två nya ventilationsaggregat har installerats, de kompletterar de fyra aggregat som redan finns i byggnaden och som fortfarande används.

Higabs projektledare Henrik Witt och Jens Ulvås, marinbiolog vid Sjöfartsmuseet vid ett av museets akvarier.

Det större av ventilationsaggregaten har en kapacitet på 3 500 liter i sekunden för kontorsutrymmen och allmänna utrymmen med batteriåtervinning. Det mindre ventilationsaggregatet har en kapacitet på 1 400 liter i sekunden för det nya akvarieutrymmet samt teknikutrymmena för vattenrening, som alla ska finnas i den nya delen under parken. För att klara detta behövs ett simhallsaggregat med avfuktning via uteluft samt kylbatterier med kompressor. Kondensorvärmen från denna kompressor återvinns för uppvärmning av akvarievattnet.

– Akvariet är en mer korrosiv miljö med saltvattenakvariet. Aggregatet har också ett system för underhållsvärmning av akvariet, säger Maria Lindström, vvs-projektör hos WSP Systems.

För in- och avluft har man gjort ett schakt i mitten av huset. På bottenvåningen har man också placerat ventilations- och kylaggregaten liksom elcentralen och den nya undercentralen. Vav används i det nya kontorsutrymmet och i de publika delarna. I andra delar används återluft med avfuktning för konstanthållning av temperatur och fukt i akvarieutrymmen.

Kanal- och röranslutning mellan museibyggnaden och det nya akvariet.

Energikraven på byggnaden är Miljöbyggnad Silver, mycket beroende på att delar av byggnaden aldrig kommer att kunna uppfylla guldnivån, enligt Henrik Witt.

– Vi bygger under mark, där det är omöjligt med dagsljusinsläpp. Däremot ska huset energimässigt komma på guldnivå. Vi kommer inte att certifiera byggnaden, men vi vill visa att vi har uppfyllt kraven under projekteringen av exempelvis ventilationsaggregaten. Då ska det vara dokumenterat och bevisat teoretiskt att vi klarat kraven, konstaterar han.

I och med verksamheten har också mätningen utökats till nya funktioner.

– Vi har haft en miljösamordnare som gått igenom alla krav som ställs på olika delar av Miljöbyggnad och i vårt fall har det varit mycket fokus på att vi mäter energin och tappvatten och att det kan följas upp på ett korrekt sätt. Det är ju inte ovanligt att man mäter värme, kallvatten och vvc, men vi har mätare för akvariedelarna och vilken energi vi kan hämta från kylaggregaten eller från fjärrvärmen, säger Maria Lindström.

Rörinstallatören har ansvaret för kylinstallationen i form av indirekt kyla. Kyla har inte funnits i denna storlek tidigare och ska produceras av två vätskekylaggregat med en kyleffekt på 70,9 kW respektive 36,8 kW, placerade i ett kylmaskinrum samt en kylmedelskylare på yttertaket. Kondensorvärmen från kylmaskinen för akvarierna används för förvärmning av tilluften. Förutom att kylas med kylmaskinen, när så behövs, har man frikyla via kylmedelskylare som går igång vid en viss reglerad utetemperatur.

Vattenanslutning till akvariet.

Den ena kylmaskinen ska användas för komfortkyla via ett köldbärarsystem i de nya laboratorierna, kontorsutrymmen och entréhallen som ska byggas. Kylan distribueras via ventilationen.

Den andra kylmaskinen ska användas för de kalla akvarierna som ska hålla 10 °C året runt. Om akvariekylmaskinen går sönder kan komfortkylmaskinen hjälpa till via ett rör som går mellan maskinerna.

Det finns också en nödkylningsfunktion via stadsvatten för att klara kylan i akvarierna.

För värmeåtervinning från kylmaskinerna kommer det att finnas vätskekopplade batterivärmeväxlare.

– När det behövs används kondensorvärme för förvämning av tilluften, säger Maria Lindström.

Delar av huset är fortfarande i bruk – de akvifära djuren har placerats i en egen lokal, där värme och el fortfarande fungerar så att de trivs, under varsamt öga av marinbiologerna. För uppvärmning av dessa utrymmen finns ett tillfälligt oljeeldat värmesystem.

De valv som har funnits från början i fasaden mot Karl Johansgatan har delvis varit blindfönster, alltså inte släppt in ljus. Utrymmet ska nu byggas om till en entréhall med reception och kafé.

– Där innanför fanns det gamla akvariet, så där har det varit mörkt. Nu när vi blåser ut bottenplanet, sågar vi upp och förstärker valvöppningarna och sätter in glas, så att det blir ljusinsläpp. För receptionen gäller det att vi håller oss på rätt sida när det gäller störande ljud och ljus, säger Henrik Witt.

Den stora utbyggnaden på den blivande framsidan är akvariet, där man delvis sprängt ned i berget för att få ett tillräckligt djup. Försörjningen av akvariet sker via rör och kanaler från det i byggnaden centralt placerade teknikutrymmet.

För att behålla autenciteten sparas så mycket som möjligt av befintliga installationer, exempelvis radiatorer.

Akvarieutrymmet kommer att innehålla både flyttbara och fasta akvarier, varav ett mycket stort med 400 kubikmeter havsvatten samt flera mindre. Temperaturen i akvarierna kommer att vara 25 grader med levande akvarier, medan andra akvarier med mer nordiska fiskar ska hålla lägre temperatur. För att undvika kondens på glaset för de akvarier som håller lägre temperatur kommer det att finnas speciella tilluftsdon ( jetdon) som konstant blåser luft på glaset.

Det nya akvariet kommer att bli mer än dubbelt så stort till ytan, jämfört med det tidigare. Förutom nya akvarier planeras också för ett unikt experiment- och informationsrum där skolklasser och andra besökare kommer att kunna göra vattenexperiment och lyssna på föreläsningar. 

Du kan också se en kortare film om museiombyggnaden på Energi- och Miljötekniska Föreningens youtubekanal https://www.youtube.com/watch?v=52ppbaJl3nw&t=3s

Fakta

Sjöfartsmuseet

• Byggherre: Higab
• Byggentreprenör: Flodéns Byggnads AB
• Ventilationsentreprenör: LH Ventteknik
• Värme- och sanitetsentreprenör: Kungälvs Rör
• Styr- och övervakningsentreprenör: Systeminstallation
• VVS-konsult: WSP Sverige

Publicerad 8 mars 2021

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

 
  • Tobias Berge  (bilden) är ny vd för Chalmers Industritekniks dotterbolag CIT Renergy. Han kommer från Sweco där han var regionchef för Hållbara byggnader och efterträder Per-Erik Nilsson som har blivit senior rådgivare i företaget.
  • Björn Wettervik är ny branschexpert vvs på Installatörsföretagen. Han kommer från Intec Uppsala där han var sektionschef vvs.
  • Thomas Jansson är ny filialchef för ventilation på Bravida i Uppsala. Han kommer från Caverion i samma stad där han var avdelningschef ventilation.
  • Andreas Helgesson är ny chef för affärsenheten Installation på Sweco och ingår i ledningsgruppen för division Buildings. Han kommer från WSP där han var regionchef för byggnader och fastigheter.
  • Tuba Cicek är ny filialchef i Uppsala på VVS-Montörerna. Hon var tidigare entreprenadchef på Umia i samma stad.
  • Robert Lövgren är ny försäljningsdirektör på Camfil Svenska AB. Han var tidigare försäljningschef. Johan Valfridsson är ny innesäljare i Kalmar. Han kommer från samma roll på Bevego.
  • Gunnar Linder är ny senior marknadschef inom Buildings, Industry & Architecture på Cowi. Han kommer från egen konsultverksamhet.
  • Fredrik Allthin är ny vd för Assemblin Caverion i Sverige. Han var tidigare vd för Assemblin el.
  • Jimmy Bodbacka är ny energi- och klimatrådgivare i Uppsala. Han kommer från Enköpings kommun där han var energiingenjör.
  • Johan Schildt är ny vd för Chtech, som han har grundat. Han kommer från Enwell där han var avdelningschef fastighet i Stockholm.
  • Stix Michael Johansson är ny kategoriansvarig ventilation på Comfort. Han kommer från Klarpris Sverige där han var partneransvarig.
  • Vilhelm Gustavsson är ny kalkylator för rörinfodring på Serwent i Västerås. Han kommer från PE Teknik & Arkitektur i Eskilstuna, där han var vvs-konsult.
  • Fredrik Engström är ny chef för affärsområdet Värme & Kyla på Luleå Energi. Han kommer från Stegra där han var chef för globala tjänster och efterträder Magnus Johansson som har blivit projektchef för Framtidens energi.
  • Johan Arthursson är ny avdelningschef på Bravida vs i Karlskrona. Han var tidigare tillförordnad på posten och dessförinnan servicechef.
  • Frans Östlund är ny säljare i Umeå. Han kommer från Caverion där han var distriktschef.
  • Jimmie Blomqvist-Rosenberg är ny kontorsansvarig entreprenadchef hos GK Sverige i Norrköping. Han kommer från Region Sörmland där han var första linjechef för verksamhetsservice.
  • Samuel Backman är ny vvs-specialist för projektering på Fortifikationsverket i Eskilstuna. Han kommer från Ramboll i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Robin Nilsson är ny säljare i Kramfors/Piteå på IV Produkt. Han kommer från Storfors plåt där han var arbetsledare.
  • Jesper Sollenstedt är ny projektledare på VS Contractor AB i Stockholm. Han kommer från Klimatrör där han var vs-kalkylator.
  • Bo Wahlund är ny vvs-konsult på Värmex. Han kommer från utbildning.
  • Jonas Larsson är ny vd för Bjerking. Han var tidigare vd för verksamheten som Sitowise driver i Sverige.
  • Ramona Moshfegh är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från Sitowise där hon var vvs-konstruktör.
  • Jimmy Hildinggren är ny vd för Rörmontering Kristianstad. Han kommer från Assemblin i samma stad där han var filialchef.
  • Lars-Johan Kleregård, Rickard Honkanen och Tommie Erlandsson är nya projektledare på IVAB Sprinklers filial i Örebro. Honkanen och Erlandsson kommer från Assemblin sprinkler där de var servicechef respektive projektledare.
  • Viktor Leuba är ny uppdragsansvarig på Forell vvs-ingenjörer i Nyköping. Han kommer från WSP i Eskilstuna där han var vvs-konsult.
  • Fredrik Pernmatt är ny produktionschef på Veitech och ansvarig för företagets satsning i Malmö/Lund/Helsingborg. Han kommer från Serneke Sverige där han var teknikchef.
  • Khalil Hassan är ny vvs- och sprinkleringenjör på Norconsult i Västerås. Han kommer från Bengt Dahlgren i Stockholm där han var sprinkleringenjör.
  • Erik Hedström är ny vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från Ramboll i Nyköping där han var handläggare vvs- och energiteknik. Johan Berg är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från WSP där han var handläggande vvs-konstruktör.
  • Claes Thor är ny säljare på Flexits distrikt syd. Han kommer från Acetec där han var utesäljare.
  • Lars Sjögren, Robin Hämälä och Robin Larsen är nya tekniska säljare på Mitsubishi Electric. Sjögren kommer från Engi där han var energikonsult, Hämälä från Francks kylindustri där han var projektledare och Larsen från Assemblin där han var kyltekniker. Christian Persson är ny teknisk support. Han kommer från samma roll på Samsung.
  • Andreas Johansson är ny avdelningsansvarig för ventilation på Instatech. Han kommer från LH Ventteknik där han var arbetsledare.
  • Stefan Gustafsson Ledell är ny forsknings- och utvecklingschef på Esbe. Han kommer från vd-posten på Cotec Labs.
  • Niklas Gustavsson är ny vvs-konsult på Wikström i Falkenberg. Han kommer från Vattenfall.
  • Juan Manuel Coria är ny handläggare för vvs på Afry i Stockholm. Han kommer från Ramboll där han var vvs-konsult.
  • Joacim Lindström är ny projektledare och säljare inom VA på Malthe Winje. Han kommer från Kungälvs kommun där han var enhetschef för VA-drift, VA-anläggningar och ledningsnät.
  • Martin Malmström är ny distriktssäljare för östra Skåne på Carpings. Han kommer från en säljroll på Oso Hotwater.
  • Tim Svensson blir företagsledare för Erlandsson & Berghs som bildas när Erlandssons VVS & Fastighetsservice och Berghs rörteknik fusioneras under våren. Han kommer från den egna verksamheten Rör-Janne Svensson som han fortsätter att driva parallellt.
   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.