Annons
Så här kan solceller se ut. Foto: Bostadsbolaget

Friskväderstorget först med designade solceller

FOLKLORE.

Bostadsbolaget i Göteborg är bland de första hyresvärdarna i Sverige som använder solcellsdesign. Vid Friskväderstorget hittar man mönstrade plattor som förhöjer husets utseende och samtidigt försörjer det med el.

TEXT: PETER OLOFSSON


– Tillsammans med solcellerna på husets tak kommer panelerna att producera 145 kW, säger Oskar Scheiene, energichef på Bostadsbolaget. Foto: Privat

Huset på Friskväderstorget syns över hela området och de nya solcellerna väcker uppmärksamhet och nyfikenhet bland de som går förbi. Panelerna är uppbyggda av moduler med tryckta färgfält som kombineras i ett mosaikmönster inspirerat av nordafrikanska kakelmönster och svenskt folklore.

– Gaveln på Friskväderstorget är ett specialprojekt, men eftersom det nu går att göra solceller i olika färger och former så är det roligt att passa på att skapa lite uppmärksamhet
kring solenergi genom en sådan här anläggning, säger Oskar Scheiene, energichef på Bostadsbolaget.


Solpanelerna är designade av arkitekten Frida Hallin. Foto: Privat

– Tillsammans med solcellerna på husets tak kommer panelerna att producera 145 kW, vilket täcker det mesta av elen som förbrukas i husets gemensamma ytor såsom belysning, hissar och tvättstugor, säger Oskar Scheiene.

Tekniken med designade paneler är relativt ny i branschen, och just den här husgaveln passade perfekt att använda eftersom den ligger rakt mot söder.

Fakta

Solenergi
• Bostadsbolagets satsningar på solenergi innebär att man i utgången av 2021 har en total installerad effekt på 2 300 kW, vilket ger närmare 2 200 MWh årligen producerad solenergi. Det motsvarar årsförbrukningen för 110 normalstora villor.
• Solpanelerna är framtagna av Afry och designade av arkitekten Frida Hallin. Idola Solkraft har varit totalentreprenör.
KÄLLA: BOSTADSBOLAGET