Testbädd | 4 sep

KTH blir testbädd för hållbara campusmiljöer

Akademiska Hus och KTH Climate Action Centre har inlett ett nytt samarbete kring hur campusmiljöerna på bästa sätt kan delas och nyttjas. Projektet kommer att bana väg för en mer effektiv, flexibel och hållbar lokaloptimering.

KTH blir testbädd för hållbara campusmiljöer
Byggnaden Climate Action House på KTH Campusblir en testbädd för forskning, affärsmodeller och koncept för delade campuslokaler. Foto: Nils Petter Nilsson

Climate Action House  på KTH blir en dynamisk testbädd där forskning, affärsmodeller och koncept för delade lokaler ska testas och förfinas under en kommande treårsperiod. Målet är att parterna tillsammans ska utveckla hållbara lösningar för en mer flexibel och resurseffektiv användning av den byggda campusmiljön, men också att testbädden ska generera forskningsresultat som bidrar till positiva effekter för företag och samhällen som vill minska sin miljöpåverkan.

– Testbädden ger oss en värdefull möjlighet att förstå hur vi skapar mer levande campusmiljöer där boende-, studie- och samverkanmiljöer kan integreras. Här kan vi testa och utveckla flexibla lösningar som möter olika behov och därmed öka såväl trivseln, nyttan som användningen av våra byggnader, säger Linda Teng, konceptansvarig för student- och forskarbostäder på Akademiska Hus.

Testbädden ger oss en värdefull möjlighet att förstå hur vi skapar mer levande campusmiljöer där boende-, studie- och samverkanmiljöer kan integreras

Genom testbädden ska man bland annat undersöka hur byggnaden kan optimeras med fokus på rumskvalitet, hälsa och välbefinnande. Viktiga faktorer som temperatur, belysning och akustik kommer att beaktas.

Projektet ska även utvärdera hur användning och delning mellan individer och organisationer kan minska energiförbrukningen och den digitala resursanvändningen.

– Det här samarbetet är ett exempel på värdet av tvärvetenskapliga partnerskap för att möta klimatförändringarna, i detta fall med fokus på den byggda miljön. Genom att arbeta med Akademiska Hus kan vi utforska innovativa lösningar som har potential att ha en djupgående inverkan på hur den byggda miljön bättre kan nyttjas, säger Karin Larsdotter, vice föreståndare för KTH Climate Action Centre.

Källa: Akademiska Hus

Publicerad 4 september 2024

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.