Forskning | 31 mar 2023

Termiskt batteri av kokosnöt och citron

KTH-forskare har tillverkat ett genomskinligt, termiskt batteri som består av tre naturliga beståndsdelar - trä, citron och kokos - och som kan lagra värme och kyla. För närvarande kan hundra kilo av materialet spara cirka 2,5 kWh per dag i uppvärmning eller kyla om det skulle användas vid husbyggande, givet att den omgivande temperaturen är runt 24 grader Celsius.

Termiskt batteri av kokosnöt och citron
– Träet ger styrka, den citronbaserade polymeren möjliggör transparens, och den kokosnötsbaserade komponenten lagrar värmeenergi, säger Céline Montanari, här tillsammans med forskarkollegan Peter Olsén. Foto: KTH

Materialet batteriet består av har forskarna skapat genom att ta bort ligninet från träet vilket får trämaterialet att likna papper. I det tillståndet lägger de sedan till en byggsten från citron (limonen) tillsammans med en molekyl från kokosnötter (laurylalkohol).

– När värme appliceras så omskapas citronbyggstenen till ett tvärbundet biobaserat plastmaterial runt och inuti den porösa trästrukturen, vilket på ett elegant sätt fångar kokosnötbyggstenarna i materialet, berättar Peter Olsén, forskare vid avdelningen Biokompositer på KTH.

Den kokosnötsbaserade molekylen i det transparenta trämaterialet kan övergå från fast till vätska genom att smälta, absorbera energi, eller vätska till fast genom att kristallisera (frigöra energi). Som när vatten smälter och fryser vid 0 grader Celsius.

Kokosnötsmolekylen absorberar värme vid något bekvämare 24 grader Celsius. Över 24 grader smälter molekylen och absorberar värme som lagras för senare användning. När temperaturen sjunker under 24 grader Celsius börjar molekylen kristallisera och avger den tidigare lagrade värmen till omgivningen.

– Träet ger styrka, den citronbaserade polymeren möjliggör transparens, och den kokosnötsbaserade komponenten lagrar värmeenergi, säger Céline Montanari, forskare vid avdelningen Biokompositer på KTH.

Forskarna har funderat en del över tänkbara användningsområden. Ett är som framtida byggmaterial både för både transparens och energibesparing.

– Varför inte som ett blivande material i växthus? När solen skiner blir den genomskinlig och släpper in mer energi, medan den på natten blir grumlig och frigör värmen som lagras under dagen. Detta kan bidra till att minska energiförbrukningen för uppvärmning och samtidigt ge förbättrad tillväxt, säger Peter Olsén.

Solljus är en bra energikälla där batteriet kan lagra värmen. Finns det andra energikällor?

– Vilken värmekälla som helst kan ladda batteriet. Nyckeln är att temperaturen fluktuerar runt dess övergångstemperatur, 24 grader Celsius, vilket givetvis kan skräddarsys beroende på applikation och plats, säger Peter Olsén.

Källa: KTH

Publicerad 31 mars 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.