Tankesmedja | 21 mar 2023

Ny tankesmedja för energieffektivisering

Fokus Energieffektivisering är en ny tankesmedjan där målet är att lyfta energieffektivisering högre upp på agendan och ta Sverige närmare de reformer som behövs för att nå ett hållbart energisystem. Initiativet kommer från Energieffektiviseringsföretagen, EEF.

Ny tankesmedja för energieffektivisering
Energieffektiviseringsföretagen har tagit initiativ till en ny tankesmedja som lyfter upp frågan om energieffektivisering högre på agendan.

Tankesmedjan ska bland annat visa på trender i branschen och ta fram en årlig sammanställning av energieffektiviseringsläget i Sverige, samt presentera en gemensam årlig uppmaning till Sveriges alla politiker. Fokus Energieffektivisering är en röst för beslutsfattare, myndigheter och politiker att lyssna till – för att nå de lösningar och reformer som Sverige behöver.

Lotta Bångens, vd, Energieffektiviseringsföretagen.

– I Fokus Energieffektivisering vill vi verkligen bjuda in till dialog på riktigt – vi välkomnar idéer och ifrågasättande från alla håll! Allt för att nå de bästa lösningarna, säger initiativtagaren Lotta Bångens, vd EEF.

Fokus Energieffektivisering är en politiskt oberoende tankesmedja som strävar mot verklig förändring. Detta genom att skapa plattformar för samverkan där erfarenhets- och kunskapsutbyte ligger till grund för nya lösningar och reformer som tar oss närmare ett hållbart energisystem.

Louise Ödlund, Linköpings universitet.

– Det behövs ett större fokus på energieffektivisering från politiskt håll. Jag hoppas att tankesmedjan kan få i gång en bra dialog med både politiker och verksamma inom energieffektivisering så att vi kan gå snabbare framåt, säger Louise Ödlund, professor i energisystem vid Linköpings universitet och verksam i tankesmedjan.

I tankesmedjan ingår samhällsdebattörer, forskare, energieffektiviseringsföretag samt fastighetsägare och industrier. Tankesmedjan vill öka energieffektiviseringstakten genom att bygga broar mellan politiken, den offentliga sektorn, forskningen och näringslivet. Syftet är att tillgängliggöra och sprida fakta samt lyfta nya idéer och tankar kring hur vi kan sätta varaktiga energieffektiviserade insatser i centrum.

– Energieffektivisering är den snabbaste, effektivaste och mest bortglömda åtgärden när det gäller att hantera både affärsnytta och klimatnytta. Med samverkan och dialog kan vi på riktigt bidra till en riktig omställning av samhället. Jag är helt dedikerad utmaningen av konkret omställning i olika verksamheter och det är frågan jag vill jobba med i tankesmedjan, säger Jonas Tannerstad från ÖBO, verksam i tankesmedjan.

Jonas Tannerstad, ÖBO.

– Effekterna av Rysslands krig har fått fler att inse hur viktigt det är att använda energi klokt. Näringslivet, myndigheter och politiken behöver mer kunskap om hur energieffektivisering kan bidra till energiomställningen. Min målsättning är att vi i den här tankesmedjan ska bidra till att Sverige snabbare avslutar fossilberoendet, säger Markus Wråke, vd på Energiforsk, även han verksam i tankesmedjan.

 

 

Källa: Energieffektiviseringsföretagen

Publicerad 21 mars 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.