Ljud | 14 dec 2023

Ta ton i duschen – spara vatten!

Forskare på Kungliga tekniska högskolan (KTH) undersöker hur energianvändning kan påverkas med ljuddesign. Flera prototyper har tagits fram, bland annat ”den sjungande duschen” som bara strömmar vatten när du tar ton.

Ta ton i duschen – spara vatten!
Den ”sjungande duschen” är en av de modeller som utvecklats av KTH:s Sandra Pauletto och hennes team. Duschen går i gång när användaren sjunger och stängs av när tonerna klingar av. Foto: Istockphoto

Sandra Pauletto forskar om interaktiv ljuddesign. Nu går hon snart i hamn med ett forskningsprojekt om hur ljud kan utformas för att påverka och reducera människors energianvändning. En grundtanke i projektet är att vanlig visuell återkoppling på energi­konsumtion inte passar i alla situationer. En del av oss är inte så intresserade av att ha koll på siffror eller titta på grafer över vår energianvändning.

Sandra Pauletto, KTH. Foto: KTH

– Vi har undersökt olika sätt att sätta samman ljud som ska likna de vardagliga ljud vi har omkring oss. Det är inte alarm eller pipljud utan mer subtila sätt att ge återkoppling på hur energianvändningen ser ut, säger Sandra Pauletto.

Den här typen av ljuddesign kan tillämpas både vid användning av apparater eller i samband med att vi konsumerar värme och varmvatten. Sedan projektet startade för tre år sedan har flera olika prototyper tagits fram. De skiljer sig väsentligt åt vilket gör det möjligt för forskarna att undersöka olika frågeställningar.

Duschen uppskattades och triggade diskussioner om vatten- och energianvändning, vilket är värdefullt i sig

Den ”sjungande duschen” är kanske den roligaste av de modeller som utvecklats av Sandra Pauletto och hennes team. Duschen går i gång när användaren sjunger och stängs av när tonerna klingar av. Tanken är att vatten inte ska strömma av bara farten utan när personen i duschen verkligen behöver det. Händer och ögon kan användas till annat än att sätta på och stänga av duschen och både vatten och energi kan sparas.

– Den sjungande duschen har ett lekfullt anslag och anspelar på att duschen är en plats för sång i vår kultur. Den kan också fungera som en provokation för att skapa diskussioner om familjens vatten- och energianvändning, säger Sandra Pauletto.

Tekniken som används kräver ingen uppkoppling. En mikroprocessor som är programmerad för att upptäcka melodier installeras i duschen. Om tonhöjderna förändras som de gör i melodier triggas en magnetventil som kontrollerar vattenflödet. Ingenting spelas in eller lagras, vilket enligt Sandra Pauletto är viktigt av etiska orsaker.

KTH Live in Lab har använts för att testa några av prototyperna men labbet hade redan sensorer i duscharna. Därför fick den ”sjungande duschen” prövas i vanliga hem. Forskarna håller fortfarande på att analysera resultatet av den utvärdering som gjorts. Användarna fick bland annat frågor om hur de duschade i vanliga fall respektive i den ”sjungande duschen”. Resultatet var blandat.

– Barnen tyckte det var så roligt att använda den att de duschade mer än vanligt. För vuxna verkar duschen däremot fungera för att få ned förbrukningen. Duschen uppskattades och triggade diskussioner om vatten- och energianvändning, vilket är värdefullt i sig, säger Sandra Pauletto.

Fakta

Forskningsprojektet

  • Namn: Sonisk interaktions­design för att stödja energieffektivt beteende i hushållet
  • Projekttid: 1 januari 2021 till 31 december 2023
  • Projektägare: KTH, avdelningen för medieteknik och interaktionsdesign
  • Projektledare: Sandra Pauletto
  • Finansiär: Energimyndigheten

Forskarna har tagit fram en mer klassisk interaktiv ljuddesign i en av de andra prototyperna. Den kopplar ljudet av en brasa (eld) till elanvändning av elektriska apparater. Ljudet intensifieras i takt med att effekten ökar. Designen har tagits fram för att passa in i hemmet. Det finns en parallell till att ”bränna” energi och ljudet ger positiva associationer. Idén är att du intuitivt ska förstå hur apparater använder energi.

– De flesta tänker inte på att elförbrukningen ökar när till exempel fler program öppnas upp i datorn. En vattenkokare använder å andra sidan el på en konstant nivå. Med hjälp av ljudsättningen kan man göra jämförelser mellan olika apparater, säger Sandra Pauletto.

Det ligger nära till hands att tänka att man kan styra män­niskors beteende med behagliga ljud för ”goda” beteenden och obehagliga ljud för ”dåliga” beteenden. Men det är enligt Sandra Pauletto inte en god idé.

– Eftersom ljud påverkar människor har man ett ansvar. Det är inte meningen att vi ska försämra någons hemmiljö. Vi har försökt att närma oss detta från olika håll och ge effektiv återkoppling på ett positivt sätt, säger Sandra Pauletto.

Text: Lena Frändberg

Publicerad 14 december 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.