ÅRSREDOVISNING | 3 aug 2022

Systemair har gjort sitt bästa år hittills

Systemair gjorde sitt hittills bästa år finansiellt 2021/2022 enligt företagets årsredovisning som publicerades idag. Resultatet kommer framförallt av god tillväxt och genomförda effektiviseringsåtgärder.

Systemair har gjort sitt bästa år hittills
Systemair har gjort sitt bästa år någonsin 2021/2022 - trots pandemi, krig och komponentbrist. Foto: Systemair.

– Vi har under det gångna året arbetat målmedvetet med att växa och utveckla vår affär. Det har handlat om expansion av produktionskapacitet, hög takt i produktutvecklingen och fokus på effektiviseringar och förbättringar, skriver vd och koncernchef Roland Kasper i årsredovisningen.

Koncernens omsättning steg med 13,1 procent till drygt, 9,6 miljarder under året och rörelseresultatet förbättrades med 10,6 procent till 770 miljoner kronor. Systemair är en ledande ventilationskoncern med verksamhet i mer än 50 länder i Europa, Nordamerika, Mellanöstern, Asien, Afrika och Australien. Huvudkontoret finns i Skinnskatteberg.

Systemair har under pandemin lyckats med att anpassa verksamheten på ett bra och ändamålsenligt sätt och har på så vis kunnat hålla en hög utvecklingstakt gällande nya produkter – hela 160 stycken under förra året.

Roland Kasper, vd och koncernchef för Systemair. Foto: Systemair

– Energibesparing är, och har alltid varit, i fokus i vår produktutveckling och innebär att vi ständigt tar fram nya mer energieffektiva produkter för att bidra till klimatmålen, uppger Roland Kasper.

I kölvattnet av pandemin har komponentbristen varit det som präglat verksamheten under året. Även om Systemair har en majoritet av sina leverantörer i Europa, har dessa i sin tur underleverantörer i Asien vilket blivit märkbart för Systemair. Produktionsplaneringen försvåras och det är svårt att bedöma tillgänglighet i närtid för vissa produkter.

– Även om vi i viss mån kan hantera kortsiktiga brister per för mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption. Investeringar för framtida tillväxt genom att balansera komponenter mellan våra fabriker drabbas vi. I dagsläget är det inget som tyder på några omedelbara förbättringar utan vi får sannolikt räkna med fortsatta störningar i försörjningskedjan även under det kommande året, fortsätter Roland Kasper.

Systemair har sedan tidigt 90-tal varit aktiva i Ryssland och har närmare 300 anställda i landet. Sedan mars har alla leveranser till Ryssland och Belarus stoppats och företaget har ställt sig helt bakom de utfärdade sanktionerna från EU och USA. Under åert har företaget byggt eller utökat produktionsanläggningar i bland annat Tjeckien, Kanada, Slovenien, Sydafrik.

– Vi hade ännu ett år med pandemin och har hanterat en pågående komponentbrist, samtidigt som orderingången är väldigt stark och inte kan försörjas i den takt vi önskar. Vi ser att de effektiviseringsåtgärder vi kontinuerligt jobbar med ger effekt och delvis har vägt upp för ökade kostnader för sjukfrånvaro och temporära nedstängningar, uppger Roland Kasper.

Källa: Systemair

Publicerad 3 augusti 2022

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.