FINSKKÖP | 12 jan 2021

Sweco förvärvar finska ingenjörs- och arkitektföretaget Optiplan

Sweco har tecknat avtal med NCC Suomi Oy om att förvärva Optiplan Oy med cirka 150 anställda. Förvärvet stärker Swecos expertis inom konstruktion av hållbara och energieffektiva bostäder och kommersiella byggnader.  

– Jag är mycket glad att Optiplan blir en del av Sweco och ytterligare stärker vår position inom hållbar byggnadsdesign och arkitektur i Finland. Jag välkomnar våra nya kollegor till Sweco, säger Åsa Bergman, vd och koncernchef för Sweco.

Optiplan har cirka 150 experter i fyra städer: Helsingfors, Tammerfors, Åbo och Uleåborg. Företaget erbjuder teknik- och arkitekturtjänster med fokus på utformning av hållbara och energieffektiva bostäder och kommersiella fastigheter. Optiplans intäkter uppgick till 13 miljoner euro under 2019. 

– Att planera och utforma morgondagens hållbara samhällen och städer är kärnan i Swecos verksamhet och förvärvet av Optiplan stärker vår kompetens inom konstruktion av hållbara och energieffektiva byggnader. Jag är mycket nöjd att Optiplans arkitekter och ingenjörer blir en del av Sweco och jag ser fram emot att arbeta tillsammans, säger Markku Varis, affärsområdeschef för Sweco Finland. 

– Försäljningen av Optiplan är helt i linje med NCC:s strategiska inriktning, där vi fokuserar på vår kärnverksamhet inom bygg och konstruktion. Vi är övertygade om att Optiplan kan utveckla sitt erbjudande på ett bättre sätt som en del av Sweco. Vi ser fram emot att fortsätta vårt samarbete med Optiplan och Sweco, säger Catarina Molén-Runnäs, chef för affärsområdet NCC Building Nordics.

 

Publicerad 12 januari 2021

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.